Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

INDIJA

Konačno kiša

Autor: Tanjug | 31.05.2015 - 17:59:00h | Komentara: 0

Sporadična kiša donela je danas preko potrebno, ali samo privremeno, olakšanje u delove Indije koji su pogođeni dugotrajnim talasom vrućine od koje je do sada umrlo više od 2.200 ljudi, saopštili su indijski zvaničnici.

Vrućine u Indiji

Vrućine u Indiji | Foto: Tanjug/AP

Munje i gromovi pogodili su delove južnih indijskih država Andra Pradeš i Telangana, koje su podnele najveći teret najgoreg talasa vrućine za više od dve decenije, kao i glavni grad Indije Nju Delhi.

Ali broj žrtava raste, a meteorolozi upozoravaju da će temeperature u delovima južne, zapadne i severne Indije narednih dana biti oko 45 stepeni Celzijusa.
"U državi Andra umrlo je 1.636 ljudi", izjavio je za AFP Tulsi Rani, glavni zvaničnik zadužen za rukovođenje u ovoj krizi.

Još 541 osoba umrla je od vrućine u susednoj Telangani, rekao je jedan zvaničnik. Bolnice s teškom mukom pokušavaju da zbrinu veliki broj pacijenata koji su doživeli težak toplotni udar.



U Indiji svake godine u jeku leta umire po nekoliko stotina uglavnom siromašnih ljudi, ali ove godine je broj žrtava već dostigao rekordni broj od 1995. godine kada je, prema zvaničnim indijskim podacima, od posledica vrućine stradalo 1.677 ljudi.

Stručnjaci upozoravaju da će rekordno visoke temperature ove godine trajali duže nego obično.
Indijski premijer Narendra Modi je danas u mesečnom obraćanju na radiju apelovao na sve Indijce da vode računa o sebi dok Indija čeka monsunske kiše, navodi AFP.
U istočnoj državi Orisi do sada je zabeležen 21 smrtni slučaj uzrokovan vrućinom, a najmanje još devet ljudi umrlo je u talasu vrućine u drugim delovima zemlje.
Kratkotrajna kiša je danas donela mali predah u delhijskom regionu, ali je temperatura posle podne ponovo dostigla 43 stepena Celzijusa.
Indija proglašava talas vrućine kada maksimalna temperatura dostigne 45 stepeni ili pet stepeni više od proseka za tu oblast prethodne godine.
Monsun, koji je trebalo da stigne u južnu državu Kerala 30. maja, usporio je u Bengalskom zalivu, tvrde meteorolozi. Sada bi trebalo da stigne u ponedeljak, posle čega će se narednih sedmica proširiti na sušne ravnice.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP