Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

TRAŽE ISTINU

Kongresmeni: Obama da objavi tajne strane izveštaja

Autor: Tanjug | 17.02.2015 - 16:40:00h | Komentara: 2

Dvostranačka grupa kongresmena vrši pritisak na Belu kuću da objavi preostalih 28 stranica izveštaja Komisije za istragu o napadima izvedenim 11. septembra 2001, koje su do danas ostale tajne, a koje bi mogle da ukažu na veze između Saudijske Arabije i Al Kaide, prenosi "Raša tudej".

11. septembar

Sprno 28 strana izvešataja o 11. septembru

Spornih 28 strana nose oznaku tajnosti još otkako je izveštaj objavljen tokom predsedničkog mandata Džordža V. Buša, a Obama je do sada odbijao da ih objavi.

Iako se ne zna tačno šta sadrže ta dokumenta, nekoliko sadašnjih i bivših kongresmena koji su pročitali te stranice kažu da one ilustruju veze između saudijske vlade i nekih terorista koji su odgovorni za napade izvedene 2001. godine na Svetski trgovinski centar i Pentagon.

Rezolucija kojom se Obama poziva da objavi tih 28 stranica ponovo je podneta u januaru nakon bezuspešnog pokušaja kongresmena da ona bude usvojena 2013. godine, a nedavno objavljeno svedočenje osuđenog člana Al Kaide Zakarijasa Musauija je dodatno podstaklo pozive na skidanje oznake "strogo poverljivo".

11. septembar

Nedostaju informacije o napadu

 
Masaui je početkom februara rekao da je nekoliko članova saudijske kraljevske porodice, uključujući tri princa, direktno doniralo novac Al Kaidi.

Legitimnost Masauijevog svedočenja je i dalje sporna, ali kongresmeni uporno pozivaju predsednika Obamu da objavi ono za šta mnogi veruju da su zaključci Komisije o navodnim vezama.

"Ne možete imati poverenja u svoju vladu kada ona od vas krije informacije, posebno o nečemu tako strašnom kao što su napadi izvedeni 11. septembra", rekao je u petak republikanac Valter Džons, autor rezolucije.

Kako je navedeno na sajtu američkog Kongresa, Džonsovu rezoluciju je potpisalo 13 kongresmena, od kojih osam demokrata.

Bela kuća je pod dodatnim pritiskom pošto je bivši senator Bob Grejem, koji je predsedavao senatskom Komitetu za obaveštavanje u vreme kada je sastavljan izveštaj o napadima izvedenim 11. septembra, nedavno rekao da preostalh 28 strana "snažno ukazuju na Saudijsku Arabiju kao na glavnog finansijera" tih napada, preneo je "Njujork tajms".

Obama je, kako su preneli mediji, rekao porodicama žrtava napada iz 2001. da podržava objavljivanje tajnih stranica izveštaja, a na konferenciji za novinare 5. februara je portparol Bele kuće Džoš Ernest rekao da obaveštajna zajednica još revidira dokumenta radi njihovog potencijalnog objavljivanja.

Saudijska Arabija je, sa svoje strane, još 2003. saopštila da podržava objavljivanje dokumenata i istakla da je "ideja da je saudijska vlada finansirala, organizovala ili čak znala za napade izvedene 11. septembra maliciozna i očito pogrešna", podseća ruski kanal.
Poslednji komentari
  • Drasko Vreme: 17.02.2015 21:14h

    Pa ne moraju oni, objavice Putin ,.... ako vec i nije nekom doturio sta ima.Zato i prave od njega to sto prave, da bi mogli reci da je to ZLI Putin izmislio.Providno da ne moze biti providnije.

  • X15 Vreme: 18.02.2015 07:31h

    Opa, znaci sledeca je Saudijska Arabija i Emirati :) naravnoo... A istinu znamo svi...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP