Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

DRAMATIČNO

Kontraceptiv ubio
četiri žene!?

Autor: M.G. | 30.01.2013 - 13:54:00h | Komentara: 0

Francuska Nacionalna agencije za sigurnost lekova naložila je zabranu leka ''Diane 35'' zbog četiri sumnjive smrti koje se povezuju sa korišćenjem ovog medikamenta koji se koristi kao lek protiv akni, ali i kao sredstvo za kontracepciju!

Diane pilule

Francuzi zabranili ''Diane'' pilule! | Foto: Reuters

Direktor Agencije Dominik Maraninči ženama koje koriste sporne tablete preporučio je da ne prestaju sa uzimanjem odmah, već da posete svog lekara i konsultuju se oko promene terapije.

Agencija će Diane 35 postupno povući s tržišta, ali od srede važi zabrana davanja ''Diane'' na recept. Takođe će biti zabranjeni svi generički lekovi srodni ovom Bajerovom. Nacionalna agencija za sigurnost lekova takođe je najavila postupak na novou Europe kojim bi se Diane 35 povukle s tržišta širom EU. Lek je za sada dopušten u većini država članica.

U toku provera bezbednosti leka Diane-35

Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) saopštila je danas da je u Francuskoj agenciji za lekove u toku procena da li je lek Diane-35 bezbedan, jer su poslednjih decenija zabeleženi slučajevi venske tromboze sa smrtnim ishodom, kod pacijenata, uglavnom žena, koje koriste ovaj lek.

ALIMS će pratiti ishode navedenih procena u EU i u skladu sa najnovijim saznanjima sprovesti odgovarajuće mere u Srbiji, ukoliko budu potrebne, rekao je portparol agencije Aleksandar Tucović.


Tucović je u saopštenju podsetio da se lek Diane-35 preporučuje za upotrebu kod žena isključivo za terapiju izraženih akni, koje su otporne na dugotrajnu oralnu terapiju antibioticima i kod umereno izraženog hirzutizma (pojačana maljavost).


"Mada lek Diane-35 takođe deluje kao tablete za kontracepciju, žene ne treba da ga koriste isključivo radi kontracepcije, već treba da bude rezervisan za one žene kojima je potrebno lečenje za opisana stanja koja su androgen zavisna", ocenio je Tucović u saopštenju.


Lek se izdaje uz lekarski recept, odnosno propisuje ga isključivo lekar, a u Francuskoj je kontrola inicirana na osnovu sumnje u neodobrenu upotrebu leka i slučajeva venske tromboze.


Komplikacije usled upotrebe ovog leka zabeležene su od 1987. godine, sedam slučajeva je sa smrtnim ishodom, od kojih se za četiri sumnja da su u vezi sa primenjenim lekom, navodi Tucović.


Lek je odobren širom EU, uključujući zemlje sa strogim regulatornim zahtevima (Velika Britanija, Irska, Nemačka, Švedska, Francuska). Registrovan je u Srbiji i nosilac dozvole za ovaj lek je Bajer d.o.o.

Studentkinja preminula zbog pilula ''Jasmin''!

Sličan problem pojavio se i pre nekoliko godina s pilulama ''Jasmin''. Prašina se podigla nakon smrti 24-godišnje studentkinje iz Melburna 2008. godine. Ona je kontraceptivne pilule ''Jasmin'' koristila četiri meseca zbog problema s aknama. Ignorisala je simptome poput kratkog daha i kašlja. Srušila se u parku i preminula nakon nekoliko sati. Simptomi koje je imala se spominju kao retki, ali veoma opasni.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP