Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

NEVEROVATNO!

Kopao septičku jamu
i našao mamuta!

Autor: Ekipa "Alo!" | 28.10.2012 - 13:20:00h | Komentara: 0

Prvo je pronašao zub, a zatim i gornju čeljust. U prvi mah, ne znajući o čemu je reč, Goran Popović (20) iz Mohova kod Iloka u Hrvatskoj uplašio se misleći da je kopajući septičku jamu u svom voćnjaku naišao na ljudske kosti, prenosi b92.

- Pričekao sam starijeg brata Bojana pa smo na internetu pregledali slike, upoređivali s onim što sam našao i pretpostavili da je reč o kostima mamuta. Sledeći dan kad sam kopao pronašao sam deo potkolenične kosti i komadić kljove. Tada smo shvatili da se ovde krije nešto potencijalno veliko, u doslovnom i prenesenom smislu, a onda nam je potvrda za to došla i od stručnjaka - ispričao je Goran.

Mamut Vika u arheološkom parku Viminacijum

Pronašao mamuta u dvorištu | Foto ilustracija: Petar Marković

Njegove reči potvrdio je i Dražen Japundžić iz Geološko-paleontološkog odeljenja Hrvatskog prirodnjačkog muzeja u Zagrebu, koji smatra da bi se u voćnjaku u Mohovu možda mogao pronaći i prvi kompletan skelet mamuta u Hrvatskoj.

- Na osnovu fotografija koje sam dobio sa sigurnošću mogu potvrditi da je reč o kostima mladog mamuta iz vremena od pre 10-15 hiljada godina. Zanimljiv je i sediment koji upućuje na to da bi se na toj lokaciji možda mogao pronaći i celi skelet, a to bi bilo spektakularno - istaknuo je Japundžić, koji se s kolegama priprema za odlazak u Mohovo kako bi se do kraja istražio taj lokalitet. U Iloku su još 1958. i 1959. godine u školskom dvorištu pronađeni ostaci mamuta, kao i na još 30-ak lokacija u Hrvatskoj, od čega najviše u krajevima uz reke Dunav, Dravu i Savu.

Međutim, nikada nije pronađen celi skelet.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP