Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

LEPE VESTI

Korejski naučnici napravili su nanobote kojima leče rak!

Autor: Reuters | 07.01.2014 - 16:26:00h | Komentara: 0

Modifikovana bakterija opremljena je lekom i dolazi direktno do tumorskih ćelija i učinkovitije leči rak uz manje štetnih posledica. Metodu su testirali na miševima.

Tumor

Grupa južnokorejskih naučnika razvila je prve nanobote koji mogu otkriti čelije raka i pomoći u lečenju, koje će biti učinkovitije i sa manje štetnih posledica od hemoterapije.
Kako izveštava Rojters, naučnici sa Čonnam univerziteta su genetski modifikovali netoksičnu bakteriju salmonele kako bi direktno do tumorskih ćelija dopremili mikroskopske kapsule sa lekom. Bakteriju prema tumoru privlače hemikalije koje ispuštaju tumorske ćelije. Jednom kada bakterija stigne do njega, mikroskopski robot ispušta lek koji napada samo tumor dok zdrave čelije ne dira.
Park Jong-oh sa Univerziteta kaže da je ovaj sistem radio na tumorima kod miševa, a veruju da će biti uspešan i kod ljudi.
- Najbitnija stvar Bakteriobota je da robot ima funkciju dijagnostifikovanja raka i da napada sam rak dok koristi mozak bakterije kako bi se flagelama (bičevima) kretao prema tumorskom području - rekao je Park Jong-oh.
U ovoj fazi bakteriobot može detektovati samo čvrste tumore, ipak naučnici veruju da će uz dovoljno vremena Bakteriobot moći da prepozna i leči i druge vrste.
Naučnik dodaje i da će ovi sićušni roboti učiniti terapiju lakšom za pacijente, jer će se ukloniti teške posledice hemoterapija, poput mučnina, gubitka kose ili anemije.
Kako piše "IBI Times", hemoterapija koristi hemikalije kojima se napadaju ćelije raka koje se brzo šire. Ipak, pritom se napadaju i druge normalne čelije koje se brzo dele, poput onih u kosi, koštanoj srži, probavnom traktu...


Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP