Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

STRAVIČNI EKSPERIMENTI

Koristili ljude kao kuniće!

Autor: | 13.05.2013 - 07:15:00h | Komentara: 1

Više od 50.000 osoba iz bivše Istočne Nemačke predstavljalo je zapadnim farmaceutskim firmama laboratorijske kuniće, često bez njihovog znanja, a neke su izgubile i život, piše u članku nemačkog nedeljnika „Špigl“.

Sprovedeno je više od 600 testiranja na ljudima

Sprovedeno je više od 600 testiranja na ljudima | Foto: Reuters

Ukupno je sprovedeno više od 600 istraživanja u 50 klinika do pada Berlinskog zida 1989. godine, piše „Špigl“ pozivajući se na dosad nepoznate dokumente istočnonemačkog ministarstva zdravstva, kao i nemačkog instituta za lekove.


U dosijeima se pominju dve osobe koje su preminule u Istočnom Berlinu tokom eksperimenta za „trental“, proizvod koji poboljšava cirkulaciju krvi zapadnonemačke kompanije „Hoechst“ (naknadno spojene sa „Sanofijem“), kao i dvoje mrtvih blizu Magdeburga pri ispitivanju leka protiv visokog krvnog pritiska za „Sandoz“, koji je kasnije otkupila švajcarska kompanija „Novartis“.

Često pacijenti nisu bili u stanju da daju pismeni pristanak, poput 30 prevremeno rođenih beba, na kojima je testiran EPO, na zahtev zapadnonemačke kompanije u Bolnici milosrđa u Berlinu, ili pak alkoholičari u delirijumu kojima je davan „Bajerov“ „nimodipin“ za poboljšanje cirkulacije krvi u mozgu.

Nudili 800.000 DM po ispitivanju!


Laboratorije su nudile do 800.000 zapadnonemačkih maraka (oko 400.000 evra) po ispitivanju, piše „Špigl“.
Na pitanje časopisa, dotične kompanije su naglasile da se to događalo davno, kao i da ispitivanje lekova podleže vrlo striktnom protokolu.
 

Poslednji komentari
  • momazver Vreme: 13.05.2013 09:11h

    u farmaceutskim krugovima postoji prica da je jedan americki biznismen, bivsi vlasnik Galenike,sedeo u ovoj zemlji, radio sta je radio/bio neki predsednik,bio ljubavnik jednoj operskoj pevacici, napravio joj dete i stan u centu grada../ sve vreme cekajuci da Galenika proizvede i ispita 2 leka.Kunici su bili Srbi i Rusi.Lek je naravno ispitivan tajno/kod nas/, a kod Rusa,posto smo imali sporazum o bezcarinskoj saradnji,izvozen je ,samo tako...Rezultati su dobijeni,bili su dobri po vlasnika Galenike, nisu bili placeni ni dinara, a da su bili uspesni svedoci i to da je 1 lek odobren od americke agencije za lekove.LIK se spakovao, ostavio stan i dete ljubavnici, Srbiju tamo gde je i bila ,Galeniku u veeelikoj dubiozi i poneo je formulu uspesnog leka sa sobom, ustedevsi sebi bar 10 miliona/dolara/ i vratio se u Ameriku da vozi bicikl...E sad ,ako je istina onda je GROZNO, a ako je prica,spada u domen teorija zavere i odlicna je za scenario akcionog trilera.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP