Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

ZAKON KAŽE

Kradljivac slike vredne 700.000 evra
neće dobiti ni dan zatvora!

Autor: Tanjug | 11.02.2013 - 12:53:00h | Komentara: 0

Iako je splitska policija zaslužila sve pohvale zbog otkrivanja izuzetno vredne slike "Bogorodica s detetom", i to nakon 20 godina od krađe, pomalo gorak ukus policijskim inspektorima ostaviće činjenica da kradljivac zbog tog (ne)dela neće provesi nijedan dan "iza rešetaka" usled zastarelosti kaznenog gonjenja.

"Verovali ili ne - kradljivac 'Bogorodice' vredne 700.000 evra neće ni dana u zatvor", otkriva današnja "Slobodna Dalmacija" i naglašava da je zastarelost nastupila zbog proteklog vremena od krađe koja je 1993. izvršena u Konzervatorskog odeljenja u Splitu i za koju je osumnjičen 42.godišnjak sa šireg područja Splita - osoba van sveta umetnosti.
Radi se o najtraženem i najvrednem ukradenom umetničkom delu u Hrvatskoj, ulju na platnu za koje neki istoričari umetnosti tvrde da je delo majstora Leonardove slikarske radionice.
"Bogorodica" je ukradena iz Zavoda pre završetka restauracije na koju su je poslale časne sestre iz Benediktinskog samostana na Krku, podseća dnevnik i navodi da je, laički gledano, apsurdno da se osoba koja ukrade takvu vrednost može nekažnjeno izvući.

"No, takav je zakon. A zakoni se, naravno, mogu i trebaju menjati", ukazuje list.

pokrivalice

Iako uhvaćen, lopov neće dobiti ni dan robije!| Foto: Shutterstock

Kradljivac je pre 20 godina prijavljen zbog teške krađe, za šta je je prema tadašnjem Krivičnom zakonu Hrvatske godine bila predviđena kazna od jedne pa do deset godina zatvora.
Buduću da se na okrivljenika uvek primjenjuje najpovoljniji zakon, to bi značilo da bi se 42.godišnjak procesuirao po KZ-u iz 1997. godine, pa bi u tom slučaju protekom roka od deset godina od počinjenja dela, dakle 2003, nastupila apsolutna zastarelost i pravna država lopovu, praktično, može da "stavi soli na rep".
"Prema ovome što čitam u medijima u ovom slučaju nema kaznenopravne odgovornosti, odnosno osoba koja je osumnjičena za kradju neće snositi nikakve sankcije zbog nastupanja zastarelosti", prokomentarisao je i ugledni splitski advokat Željko Gulišija.
Cela ova pomalo zagonetna situacija dovela je do toga da su se Splitom već počele širiti priče o tome kako je prijavljeni provalnik samo neko ko je, možda, i primio novac kako bi preuzeo odgovornost zaštitivši tako nekog puno moćnijeg...
Činjenica je, ukazuje "Slobodna Dalmacija", da je potpuno nelogično da bi neko ko ide ciljano da ukrade takvu vrednost dopustio da ona tolike godine stoji u neprimerenim uslovima i propada.
Taj koji krade takvu vrednost je, smatraju stručnjaci, sigurno znao i da je zaštiti.
Cela situacija im je čudna i zbog toga što svetsko crno tržište umetnina inače funkcioniše po principu da naručilac precizno naruči od lopova šta želi da mu se "dostavi" i onda tu uslugu, naravno, bogato i plati.
Ovde to, ako je suditi po policijskim saznanjima, nije bio slučaj nego je "obični kriminalac", čiji se identitet grčevito skriva od javnosti, ukrao vrednu sliku i 20 godina je držao zabačenu negde dok nije otkriven i dok je nije "svojevoljno predao".

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP