Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

KO PREUZIMA?

Kraj američke vojne dominacije?

Autor: Agencije | 16.11.2014 - 19:01:00h | Komentara: 0

Mogućnost vojske SAD da održi tehnološku prednost pred drugim zemljama i reaguje na višestruke krize u svetu je već ugrožena i dalje će se pogoršavati ukoliko se ne povećaju izdavanja za vojsku. Kritika Obamine strategije.

Trinaest srpskih vojnika neće učestvovati u borbanim dejstvima

Ilustracija | Foto: FoNet

Mogućnost vojske Sjedinjenih Država da održi tehnološku prednost pred drugim zemljama i reaguje na višestruke krize u svetu je već ugrožena i dalje će se pogoršavati ukoliko se ne ukinu budžetski rezovi, rekli su u subotu najviši američki zvaničnici. Ministar odbrane Čak Hejgel je najavio razvoj novih oružja kako bi osigurao nastavak američke vojne dominacije i u 21. veku, prenosi "jutarnji.hr".
Bivši ministar obrane Robert Gejts je rekao da budžetski rezovi nagrizaju američko premućstvo u svetu i da je došlo vreme da se ukinu ta "neverovatno glupa" smanjenja.
Šef mornaričkih operacija admiral Džonatan Grinert rekao je agenciji Rojters da će ratna mornarica morati smanjiti snage i mogućnost da raspoređuje brodove širom sveta ukoliko kongresmeni ne olakšaju ili ukinu naajvljene budžetske rezove koji bi se trebali nastaviti u fiskalnoj 2016.
"Elektronski rat, elektronski napadi, protivpodmornički rat - sva ta najrazvijenija područja - će zaostati jer nedovoljno ulažemo u njih", rekao je u intervjuu na konferenciji u Reaganovoj predsedničkoj biblioteci.
On je rekao i da će mogućnost ratne mornarice, da bude ispred potencijalnih protivnika, "značajno opasti" ukoliko se rezovi ne ukinu.
Ministar obrane Čak Hejgel u subotu je najavio da se kreće u razvoj novih oružja, uključujući robote, autonomne sisteme, minijaturizaciju i prikupljanje i obradu velikih količina podataka, te trodimnenzionalni ispis kako bi se osigurao nastavak američke vojne dominacije.
Grinert i drugi američki zvaničnici pozivaju Kongres da okonča rezove poznate kao "sekvestracija" navodeći sve veće napetosti i ugrožavanjaa, među kojima i rusku agresiju na Krim, te militante Islamske države u Iraku i Siriji.
Republikanski senator John MekKejn, koji bi u januaru trebao da preuzme predsedavanje senatskim Odborom za oružane snage, rekao je da će okončanje budžetskih rezova za vojsku biti njegov najviši prioritet.
BIVŠI SEKRETARI ODBRANE KRITIKUJU OBAMINU STRATEGIJU
Dvojica bivših američkih sekretara odbrane Leon Paneta i Robert Gejts kritikovali su svog donedavnog šefa, američkog predsednika Baraka Obamu zbog njegove najnovije strategije za borbu protiv Islamske države.
Prema pisanju "Vašington tajmsa", Paneta je ocenio da su teroristi Islamske države ojačali zbog preranog povlačenja vojske SAD iz Iraka i predugog odlaganja delovanja u Siriji.
On je naveo da je ceo tim za nacionalnu bezbednost savetovao Obami da pruži snažniju podršku pobunjenicima u Siriji koji se bore protiv režima predsednika Bašara Al Asada.
"Ključno je bilo kako da razvijemo grupu opozicionih lidera koji mogu da preuzmu kontrolu. Moj stav je bio da to može da se učini, da moramo da ih naoružamo i obučimo, kako bi zaista bili voljni da rade sa nama u tom cilju", rekao je Paneta.
Gejts je ocenio da vazdušni udari protiv Islamske države neće rešiti problem. "Realnost je da nećemo biti u mogućnosti da budemo uspešni protiv Islamske države. Čizme na terenu biće jedina nada za uspeh strategije. Ponavljajući da neće kopnenu intervenciju, predsednik (Obama) vezuje sebi ruke", rekao je Gejts.
Obama je danas ponovio da ne želi da pošalje kopnene trupe u borbu protiv Islamske države.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP