Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

POROŠENKO DOBIO VLAST

"Kralj čokolade" postao predsednik Ukrajine!

Autor: Tanjug | 26.05.2014 - 19:31:00h | Komentara: 0

Ukrajinski oligarh Petro Porošenko (48) pobedio je u prvom krugu predsedničkih izbora, osvojivši više od polovine glasova, saopštila je večeras ukrajinska Izborna komisija.

Petro Porošenko

Petro Porošenko: Ukrajina neće postati nova Somalija

"Neće biti potrebe za drugim krugom (glasanja). U Ukrajini je 25. maja 2014. godine izabran novi predsednik", izjavio je predsednik Izborne komisije Mihailo Ohendovskji novinarima.
Porošenko, poznat kao "kralj čokolade", sinoć je proglasio pobedu pošto je, prema preliminarnim rezultatima, osvojio 54 odsto glasova.
Ovaj dugogodišnji političar, čije se bogatstvo procenjuje na 1,6 milijardi dolara, pozdravio je pobedu "ujedinjene Ukrajine" i njen siguran put ka Evropi kao rezultat jučerašnjih izbora.
Porošenko je najavio i da će zadržati sadašnju ukrajinsku vladu i premijera Arsenija Jacenjuka, kao i da će njegova prva poseta inostranstvu u svojstvu predsednika biti odlazak u Poljsku 4. juna, na proslavu 25. godišnjice nezavisnosti te zemlje.
On je poručio da neće dozvoliti da istočna Ukrajina postane druga Somalija i najavio da će ukrajinska vojska nastaviti sa ofanzivom kako bi slomila proruske separatiste, uprkos opomenama Moskve da bi to predstavljalo "ogromnu grešku".
Nemiri na istoku zemlje, u kojima je stradalo najmanje 150 ljudi, sprečili su održanje izbora u 24 izborne jedinice, a pobunjenici u tim oblastima odbili su da priznaju rezultate glasanja.
Porošenko, bivši ministar u ukrajinskoj vladi, obećao je i da će raditi na oporavku privrede pred bankrotom i pritisnute recesijom.
Novi predsednik Ukrajine, čija se ogromna poslovna imperija proteže ne samo na konditorsku industriju, već i na proizvodnju automobila i izgradnju brodova, bio je šsef diplomatije od 2009. do 2010. i ministar trgovine i ekonomskog razvoja 2012. godine, a od februara 2007. do marta 2012. nalazio se na čelu Saveta Nacionalne banke Ukrajine.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP