Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

KO SE DRUŽIO SA ADOLFOM?

Kraljevska porodica traži da se otvore arhivi

Autor: Tanjug | 19.07.2015 - 15:00:00h | Komentara: 1

Bakingemska palata je pozvala danas da se objave dokumenta koja bi konačno otkrila istinu o odnosu kraljevske porodice i nacističkog režima 30-ih godina prošlog veka.

Princeze Margaret (sedi) Elizabeta pri poseti Hitleru u Minhenu

Princeze Margaret (sedi) Elizabeta pri poseti Hitleru u Minhenu | Foto: Profimedia

 
Odluka magazina "San" da objavi stari snimak kraljice, koja izvodi nacistički pozdrav, kada joj je bilo šest ili sedam godina, koji je držan u kraljevskom arhivu i bio nedostupan za javnost, izazvao je zabrinutost palate, koja već godinama traži da se suzbije objavljivanje štetnih materijala, koji potvrđuju vezu porodice i Trećeg rajha.
Za razliku od Nacionalnog arhiva, kraljevski arhivi, za koje se zna da sadrže veliku količinu prepiske između članova porodice i nacističkih političara i aristokrata, nisu u obavezi da pružaju na uvid taj materijal, prenosi list "Gardijan".


Objavljivanje fotografija od pre 80 godina iz dvorca Balmoral, u kojoj Elizabeta, njena majka, princ Edvard i princeza Margaret sa osmehom, nacistički salutiraju, izazvao je brojne reakcije na društvenim mrežama. Pošto je taj odnos kraljevske porodice i nacista postao predmet globalne rasprave, istoričari i poslanici traže da se arhivi otvore i da prepiska postane dostupna.
"Kraljevska porodica ne može nikad potisnuti svoju istoriju", rekla je Karina Urbah sa Insituta sa istorijska istraživanja, na Uvierzitetu u Londonu.
"Ovo je cenzura, a to nije demokratska vrednost. Oni se moraju suočiti sa svojim prošlošću. Ja dolazim iz Nemačke, gde svi moramo da se suočima sa našom prošlošću".


Ona je autor nove knjige o odnosu između kraljevske porodice i nacista i pokušavala je godinu dana da dobije pristup dokumetima u kraljevskom arhivu, koji se odnose na nacističku Nemačku. Ona je opisala arhive u dvorcu Vindzor kao "predivno mesto za rad, ali samo ako ne želite da radite na materijalu 20. veka, tražeći pristup političkim materijalila, posle 1918. godine". Urbahova je opisala da na policama vidi kutije koje sadrže materijal koji se odnosi na 1030. godinu, ali da niko ne sme da ih istražuje, dodajući da mnogo međuratne arhive više ne postoji.
"Znamo da je nakon '45 bila je velika operacija čišćenja", navela je ona, dodajućii da su članovi kraljevske porodice bili vrlo zabrinuti zbog prepiske, pa je ona bila uništena.

Kraljica Elizabeta (Majka) i princ Edvard u poseti Adolfu Hitleru

Kraljica Elizabeta (Majka) i princ Edvard u poseti Adolfu Hitleru | Foto: Profimedia

 


Istoričar Aleks von Tunzelman izjavio je na Tviteru da je nedostatak pristupa kraljevskim arhivama za istoricare i javnost "duboko nedemokratski", dodajući da "istorija ove zemlje pripada javnosti".


Uticajni član parlamenta, laburista Pol Flin je rekao da bi kraljevska porodica trebalo da omogući potpuni pristup svojim arhivima, uključujući i odnose na Nemačkom 30-ih godina.
"To je bio vrlo zanimljiv deo naše istorije, kad smo imali budućeg kralja koji je flertovao sa nacistima i crnokošuljašima i mormao znati istinu o tome", rekao Flin, dodajući da je potrebno više otvorenosti. Edvard, koji je abdicirao da bi se oženio Amerikankom iz visokog društva Volis Simpson, suočio se sa brojnim optužbama da je nacisticki simpatizer.
Par je fotografisan na sastanku sa Hitlerom u Minhenu u oktobru 1937. godine.
Bakingemska palata je juče izrazila razočarenje što je jedan tabloid objavio slike iz ranih tridesetih godina prošlog veka na kojima se vidi tadašnja princeza, a sadašnja kraljica Elizabeta II u stavu nacističkog pozdrava.

Poslednji komentari
  • mr burns from simpsons Vreme: 19.07.2015 17:49h

    koliko se ja secam, ovo na fotki je Volis Simpson

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP