Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

RUSKE TRUPE U POTPUNOSTI KONTROLIŠU CRNOMORSKO POLUOSTRVO

Krim je Rusija!

Autor: Ekipa Alo! | 04.03.2014 - 07:02:00h | Komentara: 2

Situacija u Ukrajini je i dalje napeta! Ruske trupe su nastavile da zauzimaju strateške tačke na poluostrvu Krim, gde se vekovima nalazila baza ruske carske mornarice, a sada je tu ruska Crnomorska flota.

Podeljena zemlja na ivici rata

Podeljena zemlja na ivici rata

Istovremeno, političari iz Kijeva traže međunarodne posmatrače, dok zapadne zemlje pozivaju Moskvu na poštovanje međunarodnog prava. Iz Berlina je saopšteno da se ruski predsednik Vladimir Putin složio s predlogom nemačke kancelarke Angele Merkel o formiranju kontakt grupe za Ukrajinu!

Julija Timošenko: Pobedićemo u ovom ratu!


Julija Timošenko, bivša premijerka Ukrajine, saopštila je da je “ruska agresija” ujedinila ukrajinski narod, koji je spreman da brani svoju zemlju, ali je pozvala Ukrajince na smirenost kao njihovo glavno oružje u borbi u kojoj nisu sami i u kojoj moraju pobediti.

To bi trebalo da dovede do smanjenja tenzije. Ruski borbeni avioni su u nekoliko navrata povredili ukrajinski vazdušni prostor.

Dmitrij Medvedev, ruski premijer, objavio je na svom Fejbuk profilu da su ukrajinski čelnici na vlast došli nelegalnim putem i da će njihova vladavina završiti „novom revolucijom“ i novim krvoprolićem.

On je ponovio da je Viktor Janukovič po ustavu legitimni predsednik Ukrajine.

Julija Timošenko

Julija Timošenko

Gornji dom ruskog parlamenta, Savet Federacije, zatražiće od predsednika Vladimira Putina da povuče ambasadora Rusije iz SAD. Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov razgovarao je telefonom sa kineskim kolegom Vang Jijem. Rusija i Kina su saveznici u više diplomatskih akcija, u kojima se protive stavovima zapadnih zemalja. Takođe su osuđene pretnje sankcijama koje Moskvi stižu iz nekih zapadnih zemalja. Spominje se i mogućnost izbacivanja Rusije iz Grupe 8 najrazvnijenijih zemalja. Oglasio se i Arsenij Jacenjuk, novi ukrajinski premijer, koji je rekao da se Ukrajina nikad neće odreći Krima. Ipak, zvanični Kijev nema načina da povrati Krim bez eskalacije sukoba.

Amerika ne razmatra vojnu akciju za suprotstavljanje ruskom napredovanju, već je usredsređena na ekonomske, diplomatske i političke mere kako bi Rusija prekinula intervenciju u Ukrajini, rekao je jedan američki zvaničnik. Koliko je situacija napeta, svedoči i podatak da su proruske snage na Krimu zaplenile kamion sa pola tone eksploziva, koji je navodno trebalo da bude upotrebljen za terorističke napade. Zbog krize u Ukrajini trgovanje na ruskoj berzi opalo je za 10 odsto, a vrednost ruske valute je zabeležila nagli pad.

Moguća nestašica gasa!

Ruski gasni div Gasprom objavio je da ne isključuje mogućnost poremećaja u isporukama gasa Evropi zbog političke situacije u Ukrajini, ali i da nastavlja s ulaganjima u izvozno orijentisane poslove, kao što je Južni tok. Ukrajina Rusiji za gas duguje 1,5 milijardi dolara.
 

Podele u EU!


Na vanrednom sastanku šefova diplomatija EU u Briselu došlo je do podele među ministrima koji ne mogu da zauzmu jedinstven stav prema Rusiji. Nemačka smatra da “krizna diplomatija nije slabost” i da je najvažnije sprečiti eskalaciju sukoba. Švedski ministar Karl Bilt zahteva od EU da zauzme oštar stav i uvede sankcije Rusiji. Uz Nemačku stoje Holandija, Belgija i V. Britanija, dok su uz Švedsku svrstale Poljska i baltičke države.

Poslednji komentari
  • Drvoseca Vreme: 04.03.2014 08:05h

    Crna cepanih drva za lozenje naglo je porasla na Nemackom trzistu....

  • Dragan Vreme: 04.03.2014 12:01h

    PUISTE svrgnuti a JULIJU vratiti u ZATVOR.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP