Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

NAPETO

Krim postaviio ultimatum ukrajinskoj vojsci: Predajte se do osam, ili pucamo?!

Autor: Mondo | 09.03.2014 - 20:02:00h | Komentara: 0

Kako je javila ukrajinska agencija Unian, a preneo "Glas Rusije", ukrajinski vojnici moraju da predaju oružje, u suprotnom njihova jedinica će biti nasilno zauzeta.

Krim je Rusija

Kriza u Krimu se produbljuje | Foto: Reuters

Ova vest nije zvanično potvrđena.
Krim je juče dobio i prve zvanične oružane snage, kada su vojne jedinice u Simferopolju položile zakletvu na odanost narodu Krima.
Krim se nada da će ostati parlamentarna republika ako se pridruži Rusiji, rekao je predsednik Vrhovnog saveta Krima Vladimir Konstantinov.
"Razgovarali smo o tome da treba da proširimo naša ovlaštenja. Pripremićemo nacrt Ustava Republike Krim sa ovlaštenjima za koje smo spremni", rekao je Konstantinov na konferenciji za novinare u Simferopolju.
Ukrajinski ministar odbrane u prelaznoj vladi Igor Tenjuh izjavio je ranije danas da ne postoje planovi da se oružane snage Ukrajine upute na Krim.
Tenjuh je agenciji Interfaks rekao da ukrajinske snage samo sprovode vežbe u bazi.
Ruski predsednik Vladimir Putin istakao je u telefonskom razgovoru sa britanskim premijerom Dejvidom Kameronom i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel da je sve što su vlasti na Krimu preduzele u skladu sa međunarodnim pravom, saopštio je Kremlj. "Putin je naročito istakao da su koraci koje su preduzele legitimne krimske vlasti u skladu sa međunarodnim pravom i imaju za cilj sprovođenje legitimnih interesa stanovnika Krima". "Uprkos razlikama" u gledanju na situaciju u Ukrajini, Putin i Merkelova se slažu u pogledu zajedničkog interesa smirivanja tenzija, normalizacije situacije što je pre moguće.
Odgovarajući na medijske spekulacije o kretanju ukrajinske vojske nakon što su ruske snage preuzele kontrolu nad Krimom, Tenjuh je kazao da jedini pokreti snaga koji se mogu videti su "kretanje iz jedne u drugu bazu" tokom vojnih vežbi, prenela je agencija Rojters.
"Nije predviđeno slanje oružanih snaga na Krim. Oni samo obavljaju rutinske dužnosti", naglasio je on.
U međuvremenu, ruska ratna mornarica je blokirala izlaz iz zaliva Donuzlav, na zapadnoj obali Krima, potopivši između dve obale svoj ratni brod "Očakov", koji od 2011. nije u upotrebi, kao i još dva manja rashodovana broda.
Ukrajinski oficiri iz pomorske baze Novoozerne, četvrte po značaju u Ukrajini, ističu da je to učinjeno kako njihovi brodovi ne bi mogli da otplove do najveće ukrajinske vojne baze Odese, koja pruža veću sigurnost pošto je van Krima, prenosi AFP.
Od ranije proruske snage blokirale su štab ukrajinske mornarice u Sevastopolju koja i inače ima vrlo ograničene snage, a prošle nedelje je pretrpela udarac prelaskom svog komandanta, admirala Denisa Berezovskog na stranu proruskih krimskih vlasti.
Ukrajinski oficiri odbijaju da kažu koliko je njihovih brodova trenutno blokirano u zalivu Donuzlav.
Uz sve to, ruski vojnici preuzele su danas kontrolu nad još jednom ukrajinskom graničnom ispostavom na zapadu Krima i zarobili tridesetak ukrajinskih graničara.
To je 11 ispostava koju na Krimu drže Rusi, saopštio je portparol ukrajinskih graničara.
Granična ispostava Černomorskoje na zapadnoj ivici poluostrva Krim preuzeta je bez žrtava, oko šest časova po lokalnom vremenu, naveo je Oleg Slobođan.
Ruski vojnici su, pre 11 dana, započeli operaciju na Krimu i ukrajinski vojnici su ostali zarobljeni u svojim brojnim ispostavama i vojnim bazama i nisu pružali bilo kakav oružani otpor.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP