Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

ODLUKA VLASTI SEVASTOPOLJA

Krim: Ruski pasoš i službeni jezik

Autor: Tanjug | 10.03.2014 - 09:37:00h | Komentara: 0

Vlasti grada Sevastopolja, gde više od 70 odsto stanovništva čine Rusi, proglasile su ruski službenim jezikom za upotrebu u zvaničnoj komunikaciji.

Četnici u Sevastopolju

Ilustracija

Tu odluku je jutros potpisao vršilac dužnosti predsednika gradske uprave Sevastopolja Dmitrij Belik, prenela je ruska agencija Itar-Tas s.

U objašnjenju se navodi da je gradska uprava Sevastopolja u skladu s međunarodnim zakonom i uzimajući u obzir da je ruski maternji jezik za veliku većinu građana tog grada, odlučila da ruski koristi kao jezik zvanične komunikacije.
Do sada su vlasti zvanične dokumente morali da pišu na ukrajinskom, dodaje Itar-Tas s.
Gotovo istovremeno, krimski pro-ruski premijer Sergej Aksjonov najavio je da će stanovnicima poluostrva dati mogućnost izbora ruskog ili ukrajinskog pasoša, ukoliko sadašnja ukrajinska teritorija postane deo Rusije posle referenduma 16. marta na Krimu, javila je ruska novinska agencija RIA Novosti.
Aksjonov, koji se samoproklamovao za lidera Krima pre skoro dve nedelje, pošto su prorusi zauzeli lokalni parlament, izjavio je za rusku agenciju da će takođe podstaći upotrebu dva jezika - ruskog i krimsko-tatarskog.
"Nećemo insistirati na neophodnosti vraćanja ukrajinskog pasoša i svako će imati priliku da upotrebljava (svoj) maternji jezik. Ne želimo da ograničimo značaj krimskih Tatara", rekao je Aksjonov, prenela je agencija Rojters.
Poluostrvo u Crnom moru ima dva miliona stanovnika uz etničku većinu Rusa i sa više od 250.000 autohtonih Tatara koji su se vratili na Krim tokom 80-tih godina prošlog veka, pošto su u periodu vladavine Josifa Staljina bilo proterani sa svojih ognjišta. Rojters navodi da se Tatari protive "ruskoj aneksiji Krima".

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP