Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

SUDIĆE JOJ

Krivična prijava u Češkoj
protiv Medlin Olbrajt zbog
vređanja "odvratnih Srba"

Autor: Beta | 14.11.2012 - 17:30:00h | Komentara: 0

Aktivisti češkog udruženja "Prijatelji Srba na Kosovu" podneli su protiv Medlin Olbrajt, bivše šefice američkog Stejt departmenta, krivičnu prijavu zbog raspirivanja etničke mržnje pošto im je u svađi na potpisivanju svoje knjige u Pragu kazala "odvratni Srbi".

Medlin Olbrajt

Tužba zbog uvreda koje je uputila Olbrajtova | Foto: Screenshot "Youtube"

Olbrajtova je u oktobru u knjižari "Luksor" u češkoj prestonici potpisivala svoju novu knjigu Praška zima: Lična priča o ratu i sećanju“. Prosrpski aktivisti su pred nju umesto knjige prineli na potpis plakate koji optužuju SAD, NATO i samu Olbrajtovu za zločine protiv Srba u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, na Kosovu i tokom bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine, a takođe i plakat o njenim poslovnim aktivnostima u privatizacijama na Kosovu.

U koškanju sa obezbednjem knjižare, aktivisti su vikali Olbrajtovoj da je "krvava baba" i "balkanski kasapin", optuživali je za ratne zločine, a ona je vikala na njih da odu i na kraju kazala "vi ste odvratni" i dodala "odvratni Srbi".
Vaclav Dvoržak, češki režiser dokumentarca "Oteto Kosovo" i prosrpski aktivista koji je bio u knjižari, protiv Olbrajtove je policiji podneo prijavu da je počinila krivično delo vređanja naroda, rase, etničke ili druge grupa osoba.
- Bilo kakvo širenje etničke mržnje iz usta bivše političarke na visokom položaju koja se izrazito angažovala u intervenciji NATO-a u balkanskom sukobu, ocenjujemo kao izraz cinizma i nepoštovanja svih žrtava - stoji u saopštenju "Prijatelja Srba na Kosovu".
Dvoržak je za današnju "Mladu frontu dnjes" objasnio da tom krivičnom prijavom želi da podseti da je Olbrajtova još odavno pristrasna i protiv Srba.
- Ona je simbol antisrpske propagande koja polako iščezava, a bila je izuzetno jaka u vreme rata na Kosovu - kazao je Dvoržak.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP