Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

NA ŽIVOT I SMRT

Krvavi sukob očajnih migranata na brodu kod Indonezije!

Autor: Tanjug | 19.05.2015 - 11:42:00h | Komentara: 0

Između 100 i 200 migranata poreklom iz Bangladeša i pripadnika Rohindži iz Mjanmara, poginulo je u žestokim sukobima sekirama, noževima i metalnim šipkama oko zaliha vode i hrane na brodu, koji je potonuo u blizini Indonezije, izjavili su preživeli.

Preživeli svedoci prepričavaju užasne scene

Preživeli svedoci prepričavaju užasne scene | Foto: Profimedia

 
Preživeli svedoci, čija su tela prekrivena modricama i posekotinama, opisali su krvav sukob dve grupe do kojeg je došlo nakon što je posada prošle nedelje napustila prenatrpan brod i ostavila očajne migrante, koji su se međusobno "poklali" u žestokim borbama oko smanjenih zaliha.


Vidno iscrpljeni, oni su za AFP iz kampova na teritoriji Aceha u Indoneziji rekli da je između 100 i 200 migranata poginulo u borbama koje su izbile u četvrtak na brodu, na kojem se nalazilo stotine migranata. Mnogi od njih pretučeni su na smrt na brodu, dok su drugi skočili u more kako bi izbegli pokolj, a potom su preživele spasili lokalni ribari i dovezli ih do obale.


Bangladežani i Rohindže međusobno okrivljuju jedni druge za izbijanje sukoba.
"Iznenada, Bangladežani su izašli na palubu i napali sve nas koji smo bili na gornjoj palubi broda", rekao je za AFP jedan od migranta Rohindža Asina Begun (22) koji je, zajedno sa većinom migranata, prevezen u Langsi, grad u Acehu.
"Oni koji su želeli da se spasu morali su da skoče u more, ali moj brat nije mogao. Kada su ga našli, pretukli su ga i potom zaklali. Nakon toga, telo su bacili u more", dodao je on.

Rohindže optužuju Bangladežane i obrnuto

Rohindže optužuju Bangladežane i obrnuto | Foto: Profimedia

 


Sa druge strane, Bangladežani okrivljuju Rohindže, islamsku manjinu prognanu iz Mjanmara, da su bili povlašćeni na brodu jer ih je favorizovao kapetan, koji je govorio njihovim jezikom i davao im hranu i vodu. Prema njihovim rečima, oni su napadnuti nakon što su molili Rohindže da im daju nešto od zaliha. Stanovnik Bangladeša Mohamed Murad Husein rekao je da su Rohindže bile na gornjoj palubi broda, dok su Bangladežani, koji su činili većinu putnika, bili na donjoj.
Kada je eskalirao sukob, Rohindže su tražile da se zaustave Bangladežani na putu ka gornjoj palubi i napale ih sekirama i prskajući ih vodom, začinjenom biberom.
"Svako ko se popeo gore bio je proboden nožem" , rekao je tridesetogodišnji putnik i dodao da je brod počeo da curi i tone kada je nasilje eskaliralo, zbog čega su mnogi počeli da skaču u vodu.


Ipak, Mohamed Amih, jedan od Rohindži, rekao je da su njih napali Bangladežani jer su oni insistirali da se preostale zalihe vode na brodu sačuvaju za decu.
Oko 3.000 Bangladežana i Rohindži stiglo je do obala jugoistočne Azije protekle nedelje, nakon što je Tajland presekao davno uspostavljene rute trgovine ljudima.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP