Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

U AZERBEJDŽANU SE NE ŠTEDI NA CRNOM ZLATU

Kupaju se u nafti!

Autor: Ekipa Alo! | 26.11.2012 - 08:02:00h | Komentara: 0

Prljavo bogati! Azerbejdžan, država na obali Kaspijskog mora, sa devet miliona stanovnika ne spada u red najbogatijih na svetu. BDP po glavi stanovnika je tek oko 5.000 dolara, ali u Azerbejdžanu ima toliko nafte da se u njoj čak i kupaju! Istina, brčkanje u crnom zlatu rezervisano je samo za elitu.

Kleopatra, kraljica drevnog Egipta, kupala se u mleku

Kleopatra, kraljica drevnog Egipta, kupala se u mleku

Državom (pre)čvrstom rukom od 2003. vlada Ilham Alijev (50), koji je na vlasti nasledio oca Hajdara. Zarada od nafte u 2011. u Azerbejdžanu bila je preko 22 milijarde evra. Predsednikova supruga Mehriban (48) važi za jednu od najlepših žena na svetu, ali i najbezobzirnijih. Predsednički par ima troje dece, dve ćerke i sina, budućeg naslednika.


Fudbal i spomenici!


Azerbejdžan je našoj javnosti postao poznatiji u junu 2003, kada je tadašnja reprezentacija Srbije i Crne Gore pod vođstvom Dejana Savićevića uspela da izgubi u Bakuu sa 2:1 u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. U 2011. se o Azerbejdžanu se ponovo naširoko govorilo. Zahvaljujući donaciji iz Bakua, u Beogradu je obnovljen Tašmajdanski park uz „mali ustupak“ - postavljen je spomenik Hajdaru Alijevu, zvanično ocu nacije, a po mnogima diktatoru. U Novom Sadu je postavljena bista Uzeira Hadžibejlija, kompozitora. Oba spomenika svečano je otkrio tadašnji predsednik Boris Tadić.

Veruje se da je kupanje u nafti svojevremeno praktikovao i Marko Polo, italijanski moreplovac. Za bogate Azerbejdžanke kupanje u nafti, novi modeli „Gučija“ ili „Oskara de la Rente“ nisu luksuz već svakodnevica.
Nafta za kupanje se zagreva na 40 stepeni Celzijusa i ova kupka je dobra protiv kožnih bolesti, reume i artritisa. Stručnjaci tvrde da je kupanje dozvoljeno samo 10 minuta, a da posle toga nafta ima kancerogena dejstva.
Baku, prestonica Azerbejdžana, razvija se velikom brzinom poslednjih godina. Do 2019. bi trebalo da bude izgrađena najviša zgrada na svetu Kula Azerbejdžan, visoka 1.050 metara, sa 189 spratova.
Koncerte redovno održavaju Dženifer Lopez, Rijana i Šakira. Česti izveštaji o kršenju ljudskih prava i tiranskoj vladavini kao da nikoga ne zanimaju.

Vladari:  Ilham i  Mehriban

Vladari: Ilham i Mehriban

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP