Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

"ZVEZDE ZALAGAONICA"

Kupio pesmu Nikole Tesle za 1.600 dolara, pa je preprodao za 12.000! (VIDEO)

Autor: Telegraf.rs | 03.01.2015 - 23:29:00h | Komentara: 0

U emisiji "Zvezde zalagaonica" pojavio se čovek sa željom da proda pesmu Nikole Tesle, koju je srpski naučnik davno napisao posle svađe sa Tomasom Edisonom. Došao je u zalagaonicu da proda pesmu i uzeo je malu svotu novca za nju. Ona je kasnije preprodata za neverovatnu sumu

Nikola Tesla

Nikola Tesla | Foto: RAS

U emisiji “Zvezde zalagaonica”, koja se emituje i kod nas na History kanalu, pojavio se čovek sa željom da proda pesmu Nikole Tesle, koju je srpski naučnik davno napisao posle svađe sa Tomasom Edisonom.
U emisiji su gledaoci imaju priliku da vide retki rukopis našeg naučnika. Naime, Tesla je pesmu napisao nakon prve prepirke sa američkim fizičarem i naučnikom Tomasom Edisonom.

Zvezde zalagaonica

Zvezde zalagaonica

Nakon što su u emisiji proverili autentičnost rukopisa, vlasnik zalagaonice je zaključio da pesma neće moći da nađe kupca pa je počelo cenkanje. Vlasnik je želeo da proda pesmu za 2.000 dolara, da bi se na kraju našli na ceni od 1.600 dolara.
Ono što je interesantno je što su zvezde emisije kasnije prodali pesmu Nikole Tesle za 12.000 dolara. Sigurno se bivši vlasnik sada kaje zbog svoje odluke da proda ovaj redak rukopis za tako malo para.

Nikola Tesla

Inače, kada je Tesla došao u SAD, Edison ga je zaposlio u svojoj kompaniji Edisonove mašine. Ponuđeno mu je da uradi potpuno reprojektovanje generatora jednosmerne struje Edisonove kompanije. Pošto je Tesla opisao prirodu dobitaka od njegove nove konstrukcije, Edison mu je ponudio 50.000 dolara kad sve bude uspešno završeno i napravljeno.
Tesla je radio blizu godinu dana na novim konstrukcijama i Edisonovoj kompaniji doneo nekoliko patenata koji su potom zaradili neverovatan profit. Kada je potom Tesla pitao Edisona o obećanih 50.000 dolara, Edison mu je odgovorio “Tesla, vi ne razumete naš američki smisao za humor” i pogazio svoje obećanje. Naš naučnik je momentalno dao otkaz.
Pogledajte video:


Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP