Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

SPECIFIČNA TRGOVINA

Kupio selo za 39.000 funti!

Autor: Ekipa Alo! | 28.05.2013 - 09:02:00h | Komentara: 0

Britanci sve češće kupuju nekretnine u Španiji, i to, verovali ili ne, čitava sela! Zahvaljujući ekonomskoj krizi u toj zemlji, cene naselja kreću se primamljivo čak i za srpski standard, pošto se napuštena sela mogu pazariti za svega - 39.000 funti!

Najskuplje do sada prodato seoce jeftinije je od prosečnog stana u Londonu - svega 385.000 britanskih novčanica

Najskuplje do sada prodato seoce jeftinije je od prosečnog stana u Londonu - svega 385.000 britanskih novčanica

Iako su mnoga sela u Španiji generacijama često u posedu samo jedne familije, sve je više napuštenih koja se prodaju u bescenje. A čak 80 odsto ih je prodato strancima. Britanac Nil Kristi (61) tako je kupio sela Arunada u ruralnom severozapadnom selu Španije za svega 45.000 evra, što je tek petina cene prosečne seoske kuće u Velikoj Britaniji. I pored renoviranja četiri zgrade u tom seocetu, Kristi će proći jefitnije nego da je u svojoj domovini kupio kuću - potrošiće najviše 140.000 funti na sve troškove.


- Osim sela dobio sam mesto bez iole zagađenja, čist vazduh i vodu, a to sam sebi priuštio bez rizika od bankrota - konstatovao je oduševljeni Kristi.

Ovo bismo i mi mogli da platimo:  Špansko selo na prodaju

Ovo bismo i mi mogli da platimo: Špansko selo na prodaju

Osim ovog, u ponudi se nalaze i druga sela, a cene se kreću od 53.000 do 385.000 funti. A primera radi, prosečan stan u Londonu košta najmanje 395.000 funti. Kupci su mahom iz srednje klase, stari između 50 i 60 godina, i sa planom da se ovako skuće kada odu u penziju. S druge strane, prodavci su ljudi koji nemaju ni novca ni vremena da ulažu u svoju dedovinu, pošto su u potrazi za poslom otišli u gradove. Najskuplje selo iz ponude, El Kostal, pored pet građevina ima i 60 jutara zemlje sa fantastičnim pogledom.


Ipak, ima i onih kupaca koji u svoje selo ulažu veliki novac, pa ga posle preprodaju. Tipičan primer je selo s pet kuća koje je pre 13 godina renovirano i restaurirano, a potom kao turistički kompeks prodato za sjajnih 1,4 miliona funti.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP