Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

VIJORI SE ZASTAVA OD 75 METARA:

Kurdi poručuju da je njihov Kobane! (VIDEO)

Autor: Jutarnji list | 26.01.2015 - 10:55:00h | Komentara: 0

Fotografije uočljive žuto-crveno-zelene zastave TEVDEM-a (Pokreta za demokratsko društvo) na brdu Mistenur, koja se vidi s velike daljine, počele su da se objavljuju na društvenim mrežama.

Zastava u Kobanu

Zastava u Kobanu

Zastava duga 75 metara vijori se iznad grada Kobane, a postavljena je na dalekovodu na vrhu brda. Ona predstavlja simbol oslobođenja tog strateškog mesta Islamske države na kome su militanti sejali strah lokalnom stanovništvu.

Fotografije uočljive žuto-crveno-zelene zastave TEVDEM-a (Pokreta za demokratsko društvo) na brdu Mistenur, koja se vidi s velike daljine, počele su da se objavljuju na društvenim mrežama. Juče je otkriveno kako kurdske snage kontrolišu oko 70 odsto Kobanea, nakon višemesečne krvave borbe sa ISIS-om.

Na istom brdu se pripadnica kurdske vojske Arin Mirkan raznela kada se našla okružena islamistima, što ovo mesto čini posebno simboličnim. Biharin Kendal, zapovednica ženske jedinice (YPJ) rekla je da je prva faza za oslobođenje grada završena. Naime, novooslobođeno brdo dominira nad Kobaneom, putem koji vodi u Alep i putevima koje koriste islamisti.

- Borili smo se u svakoj kući, svakoj ulici, prolili svoju krv i izgubili mnogo ljudi. Ali znali smo da ćemo kad-tad ponovno preuzeti Mistenur i naši su planovi urodili plodom - rekla je zapovednica i dodala kako im je sledeći cilj da se reše ISIS-ovih bandi koje haraju gradom.

- Ponovnim zauzimanjem brda ispunili smo želje Arin i ostalih palih boraca - dodala je i napomenula kako se sada islamisti ne mogu slobodno kretati putevima.

- Imamo kontrolu nad celim gradom i selima na istoku i jugu. A kada zauzmete strateška mesta, znači da se neprijatelju bliži kraj. Obećavamo pobedu kurdskim majkama koje su izgubile svoju decu i nastavićemo da se borimo do kraja. Kobane i otpor će pobediti - dodala je.

Pogledajte video:


Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP