Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

Lavrov: Nadam se da SAD neće pomoći Ukrajini kao Libiji!

Autor: Tanjug | 03.09.2014 - 09:05:00h | Komentara: 0

Rusija se nada da Amerika neće pomoći Ukrajini da uspostavi demokratiju, na libijski ili irački način, izjavio je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov, a objavile su RIA Novosti.

Lavrov

Lavrov

 
Mi ćemo podržavati obe strane u Ukrajini - zvanični Kijev i snage samoodbrane Luganska i Donjecka, poručio je Lavrov.
Povodom posete Americi ukrajinskog predsednika Petra Porošenka, koji će u Vašington otputovati 18. septembra, Lavrov je rekao da će to biti dobra prilika da se vidi da li Amerika ima ili nema interes da politički reguliše situaciju u Ukrajini.
"Bela kuća je objavila da će ta poseta biti iskorišćena da se iskaže podrška Ukrajini u njenim težnjama ka demokatiji, nezavisnosti i stabilnosti", podsetio je Lavrov i istakao: "Nadam se da ta demokratija neće biti na irački ili libijski način i da će Vašington podržavati sve snage u Ukrajini".
Samo američki zvaničnici mogu imati direktan uticaj na ukrajinske vladine trupe i zato bi trebalo da umire snage rata u Kijevu koje nastavljaju operacije na istoku Ukrajine, ocenio je šef ruske diplomatije.
"Neophodno je da SAD iskoristi svoj uticaj i pošalje signale da se problemi ne rešavaju vojnim već političkim putem", rekao je Lavrov.
On je, takodje, naglasio da je važno da SAD i evropski partneri podrže razumno kompromisno rešenje u okviru procesa koji je počeo na sastanku u Minsku 1. septembra. "Tek tada će brojni pozivi za političko rešenje moći da budu primenjeni, a Rusija će će tome pružiti aktivnu podršku", dodao je Lavrov.
Šef ruske dipolomatije ocenio je da su tokom sastanka u Minsku po prvi put od početka sukoba zvaničnici Kijeva kao i predstavnici snaga samoodbrane sa istoka Ukrajine razgovarali o tome kako da regulišu situaciju u Ukrajini i da je to jako važno.
Snage samoodbrane Luganska i Donjecka tražile su od Kijeva specijalni status istočnog dela Ukrajine.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP