Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

Lavrov: Nisam čuo za rusku vojnu invaziju na Ukrajinu!

Autor: tanjug.rs | 25.08.2014 - 14:00:00h | Komentara: 0

MOSKVA, KIJEV, 25. avgusta (Tanjug) - Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je danas da nije čuo ni za kakvu vojnu invaziju iz Rusije u Ukrajinu, u području Markina, ali je primetio da je i ranije u javnost dospevalo mnogo netačnih informacija.

Lavrov

Lavrov

U Kijevu je, u međuvremenu, portparol ukrajinske vojske Andrij Lisenko izjavio da su ruske snage "prerušene" u proruske aktiviste ušle na jugoistok Ukrajine sa 10 tenkova i dva oklopna vozila.


"Jutros je ruska vojska, prerušena u borce iz Donpasa, pokušala da otvori novi front vojnog sukoba u južnom regionu Donjeck", rekao je Lisenko novinarima, javio je Rojters.


"Nisam čio ni za šta, ali netačne informacije o invazijama su prilično česte", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare, prenosi RIA Novosti.


Početkom avgusta, u svetlu sve teže humanitarne situacije u Ukrajini, Moskva je predložila slanje međunarodne humanitarne misije na istok te zemlje, pod okriljem Međunarodnog Crvenog krsta.


Rusija je potom uputila konvoj humanitarne pomoći, koji je činilo 227 kamiona sa oko 2.000 tona hrane za odojčad, lekova, brašna, šećera, vreća za spavanje, generatora i drugih potrepština.


Kijev je optužio Moskvu da bez dozvole ukrajinske vlade prebacuje konvoj preko granice.


Vozila su stigla na granicu 14. avgusta, ali su ušla u Ukrajinu tek nedelju dana kasnije pošto je Kijev odlagao da izda odobrenje.


Zapadni zvaničnici i mediji izneli su nepotvrđene optužbe da u humanitarnom konvoju ima oružja.


Generalni sekretar NATO Anders fog Rasmusen izjavio je da je humanitarni konvoj paravan za vojnu invaziju, uprkos, kako je navela ruska agencija, činjenici da su sve strane proverile tovar koji prenosi.


Ukrajinski predsednik Petro Porošenko rekao je 15. avgusta da je ukrajinsku artiljeriju uništila ruska vojna oprema koja je, navodno, preko noći dopremljena u Ukrajinu.


Rusko Ministarstvo odbrane odbacilo je te optužbe i nazvalo ih "izmišljotinama" koje ne zavređuju komentara.


Ruska pogranična služba istakla je da se ti izveštaji ne temelje na stvarnosti i objasnila da pograničnim područjem patroliraju mobilne ekipe graničara, ali samo s ruske strane granice.


Specijalna misija OEBS-a za nadzor, koja je razmeštena na rusko-ukrajinskoj granici, takođe je navela da nije primetila da se bilo kakvo oružje prebacuje preko granice.


"Ponoviću još jednom: mi snosimo punu odgovornost za naš deo granice, a Ukrajinci punu odgovornost za njihov deo. Misija OEBS-a pomaže Ukrajincima, a mi smo spremni kao i Nemačka da obezbedimo sve što je potrebno za nadzor i posmatranje. Optuživanje nas bez ikakvih činjeničkih dokaza verovatno je bezperspektivno", rekao je Lavrov.
On je poručio da, ako neko ima bilo kakve dokaze za nezakonito prelaženje granice, treba da ih predstavi, kako se ne bi ponovila ista situacija kao s malezijskim putničkim avionom - "optužbe, a onda... tišina".



 

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP