Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

ŠOKANTNO PREDVIĐANJE

Ledeno doba stiže 2014. godine?!

Autor: A. O. | 05.03.2013 - 09:09:00h | Komentara: 1

Ruski naučnici odbacuju teze o globalnom zagrevanju i najavljuju za 2014. godinu nastanak "malog ledenog doba".

Sneg

Stiže ''malo ledeno doba''? | Foto ilustracija: foter.com

Otopljavanje na Zemlji počelo je u drugoj polovini 18. veka, sa početkom industrijske revolucije. Upravo zato smatra se da je ovaj proces povezan sa antropogenskim uticajem. Čovečanstvo povećava emisiju ugljendioksida, koji prouzrokuje efekat "staklene bašte". Ali, ruski naučnik Vladimir Baškin ne slaže se sa ovim mišljenjem. On tvrdi da promena klime ima cikličan karakter i da nije nikako povezana sa ljudskom delatnošću, prenosi Smedia.

On, sa kolegom Raufom Galiulinim iz Instituta za fundamentalne probleme biologije Ruske akademije nauka, dokazuje da je današnje otopljavanje tek odjek izlaza planete iz "malog ledenog doba" i uskoro nam, naravno prema geološkim razmerama, predstoji ulazak u novo ledeno doba.
Malo ledeno doba nastaje sa periodom od nekih 500 godina. Prethodni je bio sredinom proteklog milenijuma, kada se u Engleskoj zaledila Temza, Holanđani su se klizali na klizaljkama, a u Rusiji su stranci bili obuzeti strahom kada su videli da drveće puca od mraza.
Periodi zahlađenja i otopljavanja imaju interval od nekih 30 do 40 godina. Na primer, u Rusiji je bilo otopljavanje 30-tih godina prošlog veka, kada je bila moguća navigacija Severnom morskom maršutom, zatim je bilo zahlađenje u ratno doba, pa 70-tih otopljavanje i tako dalje. Globalno zagrevanje, o kome se toliko priča više je marketinški potez, nego naučni problem. Ukoliko je nastalo zagrevanje – objašnjava pozadinu sličnih razmišljanja ruski naučnik Baškin – to znači da se potreba za tradicionalnim vrstama energenata (ugalj, nafta i gas) smanjuje, i cena ove energetske sirovine mora da padne.
Ali, to više nije nauka već politika, tvrdi Baškin i dodaje da nas očekuje globalno zahlađenje, a ne globalno zagrevanje.
Ipak, nema potrebe da čovečanstvo strahuje od zahlađenja: ono će se razvijati polako i biće osetljivo tek sredinom 21. veka.
Poslednji komentari
  • Dada Vreme: 05.03.2013 12:56h

    E pa dragi načnici,zar ne rekoste da će zima 2013 tačnije ova koja je na izmaku biti isto "malo ledeno doba". Evo vidimo da je bila blaga da blaža ne može biti. Kako sada da vam verujemo...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP