Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

RASIZAM I EKONOMSKI INTERES IZNAD HUMANOSTI

Lek za ebolu preskup za Afrikance!

Autor: Ekipa Alo! | 07.08.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Mala privatna kompanija „Mapp Biopharmaceuticals“ iz San Dijega, u SAD, sredinom jula je ušla u finalnu fazu komercijalizacije eksperimentalnog leka „ZMapp”, koktela antitela koji neutrališu virus ebole. Taj serum dobilo je dvoje američkih misionara koji su se u Zapadnoj Africi inficirali smrtonosnim virusom.

On nije imao pare za lek

On nije imao pare za lek | Foto: AP

Oni su sada u dobrom zdravstvenom stanju, ali taj lek nije dostupan u Africi, gde je od ebole do sada umrlo skoro 900 ljudi. Jednostavno, trenutno je preskup za masovnu proizvodnju.


Ovaj eksperimentalni lek proizvodi se iz lišća duvana i teško ga je proizvesti u većim količinama, upozorio je direktor američkog Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti Entoni Fauči. Lek se pravi od modifikovanih listova duvana, kojima treba nekoliko nedelja da narastu.

Kent Brentli, lekar iz Teksasa koji se zarazio virusom ebole dok je radio u Liberiji, primio je serum i čak uspeo da, nakon povratka u SAD specijalnim letom, sam izađe iz saniteta i ušeta u bolnicu. On je dozu leka primio tek devetog dana bolesti, ali je već nakon sat vremena bolje disao, a sutradan se čak i samostalno istuširao. Nensi Vrajtbol, misionarka koja je radila u istoj bolnici u Liberiji, a koja je takođe vraćena u SAD, oseća se mnogo bolje. Druge dve medicinske sestre, Liberijke, koje su radile u istoj bolnici, nisu lečene na isti način. One su dobile standardnu terapiju.

Kent Brentli i Nensi Vrajtbol

Kent Brentli i Nensi Vrajtbol


Kompanija „Mapp Biopharmaceuticals” je saopštila da „sa vladom SAD radi na tome da pojača proizvodnju leka što je brže moguće“. Ali ono što predstavlja problem jesu - finansije. Naime, kako je objasnio Stefan Ginter sa Bernard Koh instituta za tropsku medicinu u Hamburgu, u Nemačkoj, ako bi se sabrali svi smrtni slučajevi od pojave ebole do danas, dobija se brojka manja od 10.000. A u tako maloj brojci ne postoji ekonomski interes.

Ipak, ostaje nejasno zašto se ne koristi proveren metod transfuzije krvi osoba koje su preživele ebolu onima koje su zaražene, a koji se još 1977. godine pokazao kao veoma uspešan, sa stopom smrtnosti od svega 12,5 odsto. Podsećanja radi, smrtnost od ebole bez adekvatnog lečenja iznosi oko 90 odsto. Ali „Lekari bez granica“, čije se brojne ekipe nalaze u Zapadnoj Africi, ne primenjuju taj sistem jer ga nije odobrila Svetska zdravstvena organizacija.
Ako se novi lek uspešno koristi na zaraženima koji potiču iz najuticajnijih država, zašto onda makar ova metoda ne bi bila korišćena na terenu, zaključuje se u analizi magazina „Nju ripablik“.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP