Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

MINISTAR SPOLJNIH POSLOVA IZRAELA

Liberman: Erdogan je antisemitski siledžija!

Autor: Agencije | 14.01.2015 - 21:24:00h | Komentara: 0

Ministar spoljnih poslova Izraela Avigodor Liberman nazvao je turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana "antisemitskim siledžijom" i dodao da se Evropa kukavički na to ne osvrće.

Avigodor Liberman

Avigodor Liberman | Foto: imgkd.com

Avigodor Liberman se, u obraćanju izraelskim ambasadorima u Evropi i Aziji, ustremio na Erdogana, glasnog kritičara politike Izraela prema Palestincima, javlja Tanjug.

"Civilizovano, politički korektno ćutanje Evrope u odnosu na antisemitskog siledžiju u susedstvu, poput Erdogana i njegove bande, vraća nas u tridesete," rekao je Liberman, aludirajući na progon Jevreja u nacističkoj Nemačkoj, prenosi Rojters.

"Moramo reći istinu i govoriti jasno, staviti to na sto", dodao je Liberman, lider ultradesne partije Izrael naš dom.

Izraelski šef diplomatije se, takođe, kritički osvrnuo na reakciju Evrope na prošlonedeljni islamistički napad u Parizu, rekavši da je umanjena antisemitska priroda tih zločina.

"U svetu i u Evropi, većina diskusija je bila o slobodi izražavanja, ekstremizmu i islamofobiji, " rekao je Liberman o reagovanjima na napade, u kojima je ubijeno 17 ljudi, uključujući četvoricu francuskih Jevreja u košer supermarketu.

"Ali jevrejski i antisemitski aspekti su jedva pomenuti i to je posebno zabrinjavajuće," zaključio je Liberman.

Odnosi izemđu Izralea i Turske, bivše saveznice, jako su pogoršani u poslednjih pet godina otkako su izraelske snage 2010. upale na turski brod koji je nosio pomoć Palestincima u Pojasu Gaze, sa namerom da probije izraleksu pomorsku blokadu.

Devet Turaka propalestinskih aktivista ubijeno je u sukobu s izraelskim mornaričkim komandosima.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je oštro kritikovao Izrael dok je bio premijer i ponovo otkako je prošle godine postao predsednik, podsetio je Rojters.

Za vreme sedmonedeljnog rata u Pojasu Gaze prošlog leta, Erdogan je rekao: "Izraelci nemaju savest, čast, ponos. Oni koji osuđuju Hitlera danju i noću su prevazišli Hitlera u varvarizmu."

Erdogan je, takođe, upozorio pristalice protiv ispoljavanja ljutnje u odnosu na turske jevrejske stanovnike, kojih ima oko 17.000.

Liberman je, inače, pojačao svoju retoriku u odnosu na čitav niz pitanja, u nastojanju da zadobije podršku za svoju partiju pred parlamentarne izbore 17. marta.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu, s kojim Liberman nije više u savezništvu, kritikovao je Erdoganovu ocenu da mu nije bilo mesto na maršu u Parizu u nedelju zbog rata u Gazi.

"Nisam još čuo da je makar jedan svetski lider osudio izjave Erdogana", rekao je Netanijahu grupi lobista za Izrale iz SAD.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP