Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

GODIŠNJICA

Libija, zemlja bede i pustoši

Autor: Ekipa Alo! | 21.10.2012 - 07:02:00h | Komentara: 1

Prošlo je godinu dana od ubistva libijskog vođe Moamera el Gadafija, a današnju Libiju čine slike bede, pustoši i bezvlašća. Tog 20. oktobra prošle godine osveta pobunjenika bila je krvava, a prema zvaničnoj verziji, Gadafi je uhvaćen u Sirtu, gde je i započela njegova vladavina, izvučen iz kanalizacione cevi gde se skrivao, tučen i na kraju upucan. Umro je u ambulantnom vozilu, a lokacija njegovog groba i dalje je misterija.

Od nekada prosperitetne  zemlje ostali su glad, nezadovoljstvo i bezvlašće

Od nekada prosperitetne zemlje ostali su glad, nezadovoljstvo i bezvlašće | Foto: Reuters

Smrt višedecenijskog lidera Libije, međutim, možda nikad neće biti potpuno razjašnjena iako se s vremena na vreme na internetu pojavljuju snimci poslednjih trenutaka njegovog života. Prema brojnim nezvaničnim verzijama, za njegovu smrt mogu biti krivi i sirijski lider Bašar al-Asad, koji je navodno odao njegovu lokaciju, ili bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi i njegov tim specijalaca. „Hjumans rajt voč“ je pre nekoliko dana objavio rezultate istrage koji pokazuju da su članovi Gadafijeve pratnje bili mučeni i vezani pre streljanja.


Snimci svirepog ubistva obišli su planetu

Snimci svirepog ubistva obišli su planetu

Gadafijeva porodica je razbijena. Nekoliko članova poginulo je u sukobima s pobunjenicima. Njegov sin Saif al Islam uhvaćen je i preti mu smrtna kazna. Kao i Gadafijeva porodica, i Libija je sada razbijena. Plemenski sukobi sprečavaju funkcionisanje države. Zemlja je opustošena, gradovi uništeni, a Libijci na ivici egzistencije. Od nekada prosperitetne zemlje ostali su glad, nezadovoljstvo i bezvlašće. Nekadašnji pobunenjici okrenuli su leđa i svojim pomagačima. To je pokazalo i nedavno ubistvo američkog ambasadora u Libiji. Povod za ubistvo navodno je bio film „Nevinost muslimana“, koji vređa islam i proroka Muhameda.

Uhapšeni u Libiji

Uhapšeni u Libiji

Petorica Srba još u zatvoru

U Libiji su zatočena i petorica Srba koji su tamo otputovali 12. avgusta prošle godine, kada su osam dana kasnije uhapšeni i zatočeni u gradu Zintan.
Među zatočenicima su Milorad Đunić iz Loznice, Milić Martinović iz Aranđelovca, Vojislav Nićiforović iz Beograda, Zoran Nikolić i Nedeljko Milanović iz Lazarevca. Još nije poznato kada će im u Libiji početi suđenje, a predstavnici Ambasade Srbije u toj zemlji su u stalnom kontaktu s njima.

Poslednji komentari
  • dragana Vreme: 22.10.2012 15:54h

    A nije vam valjao...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP