Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

UBISTVO NOVINARA

Ljubav prema islamskom svetu koštala ga života!

Autor: Blic | 03.09.2014 - 18:19:00h | Komentara: 0

Stiven Sotlof, drugi američki novinar koga su i Siriji surovo ubili pripadnici Islamske Države, bio je potpuno svestan rizika u koji se upušta kada je otišao da izveštava sa Bliskog istoka, ali ništa nije moglo da ga spreči u tome.

Stiven Sotlof

Trenutak pred stravično ubistvo: Stiven Sotlof

- Bezbroj ljudi je moglo da mu kaže da je ono što radi ludost, ali to je voleo da radi i niste mogli da ga sprečite. Stiv je govorio da je tamo strašno. Bilo je opasno. Nije bilo bezbedno. Znao je to, a ipak je stalno ponovo odlazio - kaže njegov prijatelj Emerson Locija.

Sotlov je odrastao je u Majamiju, sa majkom Širli, čiji su roditelji preživeli holokaust, i ocem Artom. Pošto je diplomirao na Akademiji “Kimbal” u Nju Hempširu, upisao je novinarstvo na Univerzitetu Centralne Floride, gde je uređivao studentski časopis “Central Florida fjučer”. Godine 2005. napustio je list da bi se potpuno posvetio novinarstvu.

Stiven Sotlof

Godinama izveštavao s Bliskog Istoka

- Osvetlio bi prostoriju. Uvek nam je bio lojalan, pažljiv i dobar prijatelj - kaže Džoš Polski za “Njujork tajms”, koji je u internatu akademije delio sobu s njim.
Izveštavao je iz Bahrejna, Egipta, Libije, Turske i Sirije. “Njujork tajms” navodi da je pisao o bezakonju u Libiji i Gadafijevom padu i kritikovao napad na američki konzulat u Bengaziju.

Stiven Sotlof

Neutešna majka ubijenog novinara

Tokom njegovog boravka na Bliskom istoku, članci su mu objavljivani u listovima “Tajms”, “Vorld afers”, “Nešnel interest” i “Kriščan sajens monitor”.
U decembru prošle godine jedna prijateljica je pisala je na Tviteru povodom njegovog nestanka četvrtog avgusta.

Stiven Sotlof

Otac Stivena Sotlofa

“Stiv Sotlov je godinama živeo u u Jemenu, tečno je govorio arapski, gajio je duboku ljubav prema islamskom svetu... zbog toga mu prete odsecanjem glave”, tvitovala je njegova drugarica En Marolu nakon objavljivanja prvog video-snimka.
Na snimku pogubljenja Stivena Sotlofa maskirani ekstremista je upozorio da će, u znak osvete zbog američkih vazdušnih napada na ekstremiste u severnom Iraku, sledeći biti ubijen Britanac, humanitarni radnik Dejvid Kotorn Hejns.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP