Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

DIKTATOR

Lukašenko tvrdi da
su mu ruski biznismeni nudili mito!

Autor: Tanjug | 16.10.2012 - 19:10:00h | Komentara: 1

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je danas da su mu neimenovani ruski biznismeni nudili mito od pet milijardi dolara da bi dobili popust prilikom prodaje kompanije Belaruskalij.

Aleksandar Lukašenko

Predsednik Belorusije: Aleksandar Lukašenko | Foto: AP

- Nudili su mi da prodam Belaruskalij za 15 milijardi: 10 u državnu kasu, a pet meni, gde kažem - rekao je Lukašenko na konferenciji za ruske novinare, prenela je RIA Novosti.


Beloruski predsednik je naveo da su mu taj predlog, preko izvesnog ruskog prijatelja, dali "moskovski oligarsi".

Beloruske vlasit su prošle godine procenile Belaruskalij na 30 milijardi dolara, a mediji specijalizovani za ekonomske informacije navodili su da su na kupovinu kontrolnog paketa akcija te kompanije pretendovale strukture Sulejmana Kerimova, jednog od glavnih akcionara ruskog Uralkalija, a deo akcija htela je da kupi i Indija.

Kasnije se pojavila informacija da je Uralkalij odustao od kupovine Beloruskalija, a ta beloruska kompanija je dobila veliki kredit od ruske Sberbanke.

U početku se pominjala suma od dve milijarde dolara, ali je potom kredit smanjen na jednu milijardu, a u ukupnom iznosu kredita sa 100 miliona dolara učestvovala je i Evroazijska banka.

Beloruskalij potpuno pripada državi i jedno je od najvećih beloruskih izvoznih preduzeća, a spada medju vodeće svetske proizvodjače kalijumskih veštačkih đubriva.

Reprezentacija osramotila naciju protiv Španije

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko danas je iskoristio priliku i da oštro izkritikuje fudbalsku reprezentaciju te zemlje zbog načina na koji je izgubila od Španije u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2014. godine.


"Furija" je prošlog petka u Minsku, bez mnogo problema slavila sa 4:0, a het-trik je postigao Pedro Rodrigez.


- Nikada nisam video da je neko tako osramotio naciju. Naša ekipa se uplašila, da ne koristim neki drugi, nepristojni izraz. Izašli su na teren, a noge i ruke su im klecale - kazao je Lukašenko novinarima u Minsku.


Lukašenko je od ranije poznat kao veliki ljubitelj sporta, a trenutno obavlja i funkciju predsednika Olimpijskog komiteta Belorusije.


On je kazao da su beloruski fudbaleri morali da se ugledaju na Gruzijce, koji su prošlog meseca, tek posle velike borbe i primljenog gola u završnici meča, izgubili od Španije sa 1:0.


- Pogledajte Gruzijce, do poslednjeg minuta su se borili protiv Španaca. Da li tako nešto može da se kaže za našu reprezentaciju - zapitao se Lukašenko i priznao da su se beloruske vlasti na razne načine dovijale kako bi dovele što više ljudi na stadionu u Minsku.


- Priznajem, učinili smo sve da na stadionu bude 40.000 navijača, da budu pune tribine. I šta smo dobili zauzvrat - dodao je on. Selekcija Belorusije trenutno zauzima poslednje mesto u I grupi kvalifikacija za SP.

Poslednji komentari
  • Marija T. Vreme: 16.10.2012 19:50h

    Nemojmo barem mi Srbi da predsednika Lukasenka nazivamo diktatorom.To ga je Zapad tako nazvao jer odbija da bude njihov sluga.Taj covek i belorski narod su oduvek na nasoj strani, nisu priznali nezavisno Kosovo,svedocili su u Hagu po tom pitanju u nasu korist,slali nam humanitarnu pomoc za vreme NATO bombardovanja, pomazu obnavljanje nasih svetinja na KiM, ne mesaju se u nase unutrasnje stvari, itd,itd.Beloruski narod ima pravo da odlucuje ko ce mu biti predsednik i mi treba to da postujemo. Ne bi me cudilo da je istinita izjava pedsednika Lukasenka.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP