Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

HILJADE NA ULICAMA

Mađarima su rekli da ih čeka porez na internet, izbio je USTANAK! (FOTO)

Autor: Mondo | 27.10.2014 - 09:00:00h | Komentara: 4

Prema predlogu poreskih zakona za 2015. godinu, koji je u utorak podnet mađarskom parlamentu, porez za svaki započeti gigabajt prenesenih podataka biće 150 forinti (49 evro centi), pri čemu u slučaju fizičkih lica može mesečno da dostigne najviše 700 forinti (2,28 evra), a u slučju pravnih lica 5.000 forinti (16,32 evra).

Ovom porezu se protive opozicione partje, sindkati prosvetara i nevladine organitacije. Putem društevnih mreža organizovane su masovne demonstracije u Budimpešti.
Antal Rogan, šef poslaničke grupe Fidesa u parlamentu Mađarske državnoj novinskoj agenciji MTI izjavio da bi taj porez trebalo da plaćaju provajderi, zbog čega su usprotivile Organizacije provajdera i stručna udruženja.

Dok opozicioni socijalisti (MSZP) smatraju da bi uvođenje poreza na internet bio snažan udar na ostatke slobodne štampe, na jednake mogućnosti i na modernizaciju Mađarske.
MSZP se zbog toga obratio i Evropskoj komisiji i traži zaštitu osnovnih evropskih vrednosti, kao što je slobodan pristup informacijama.

Stranka "Politika može biti drugačija"(LMP) smatra da je "vladin cilj da izvor informacija koji ne može u potpunosti da kontroliše učini nedostupnim za većinu stanovništa", a Demokratska koalicija (DK) tvrdi "da bi prihvatanje ovakvog zakona značilo povratak Mađarske u digitalno kameno doba".
"Uvođenje poreza na internet ugrozilo bi funkcionisanje sistema javnog obrazovanja, slobodu informisanja, slobodu nastave i pravo na učenje", saopštio je Sindikat mađarskih prosvetara pozivajući građane na protest.
Poslednji komentari
  • Janko Vreme: 27.10.2014 09:21h

    Kad ovo vidi Vucic, odmah ce da poveca porez na internet i da se pita kako se on to nije setio ranije !!!

  • RATKO Vreme: 27.10.2014 09:34h

    Sta se cudite, pa i kod nas bi se narod digao za takve stvari, ali u mesecu Limburgu!

  • citateljka Vreme: 27.10.2014 10:24h

    Za Redakciju: postovani, primetila sam da i u Vasem cenjenom listu kao i u Kurir-u ima sve manje komentara citalaca.Da li to znaci da je pocela cenzura da ne bi dosli pod udar vlasti? O cemu je rec? Hvala na odgovoru.

  • BgBoy Vreme: 27.10.2014 12:25h

    Tako se to radi u ozbiljnim državama, čim neki zakon ide na štetu građanima odmah se izlazi na ulice i protestuje, a ne kao kod nas samo ćutimo gledamo i ništa ne preduzimamo, a realno gledano mi bi imali razloga više da budemo na ulici nego u kući šta nam se sve dešava.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP