Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

VIDEO BOMBAŠA SAMOUBICE IZ VOLGOGRADA

"Mama i tata, žao mi je što plačete, ali želim Alaha učiniti srećnim"

Autor: Jutarnj list | 02.01.2014 - 18:33:00h | Komentara: 4

- Paša, dragi moj sine, ostani musliman. Jedi halal, ali vrati nam se. Tvoje ribice u akvarijumu te čekaju kao i pas Honda - poručio mu je otac.

volgograd

“Teško mi je videti vaše suze, ali ja sam izabrao - put Alaha. Odabrao sam to da Alah bude zadovoljan sa mnom, da zaslužim raj. Vi me ne možete skrenuti s mog puta”, reči su koje je u videoporuci roditeljima uputio Pavel Pečonkin, mladi bolničar hitne pomoći, koji se 29. decembra 2013. razneo na železničkoj stanici u Volgogradu, ubivši 18 i ranivši 36 ljudi.

Poruku mudžahedina Ansara al-Rusia (kako se Pečonkin nazvao nakon prelaska u islam), snimljenu za Vilajet Dagestan.com, objavio je portal ruskih novina Komsomolska pravda .

Ona je bila njegov odgovor roditeljima koji su mu poslali videoporuku s molbom da im se vrati.

“Vrati se, sine! Pavlik, sine, svi te čekamo”, suznih je očiju rekla majka Fanazija.

“Paša, dragi moj sine, ostani musliman. Jedi halal. Idu u džamiju. Moli se, ali vrati nam se. Preklinjem te. Tvoje ribice u akvarijumu te čekaju, naš pas Honda te čeka”, slomljenim je glasom rekao otac Nikolaj u videoporuci koju je objavila agencija Ria novosti Dagestan.

Pavel Pečonkin, rodom iz gradića Volžska u ruskoj pokrajini Mari’j El na istoku evropskog dela Rusije, u decembru 2011. prešao je na islam. Uskoro se odselio iz roditeljskog doma te mu se, nedugo potom, izgubio svaki trag. Roditelji kažu kako su još pre primetili da je prestao da puši, odrekao se alkohola, odbacio svinjetinu, a prvo je uvažavao oca (s kojim se često znao posvađati), da bi posle postao vrlo drzak prema njima jer su “kafiri” - nevernici. Neke komšije i prijatelji sada ga opisuju kao mirnog, staloženog i dobrodušnog mladića (pacijenti tvrde da je najbolje davao injekcije, potpuno bezbolno), doduše neki pominju njegovu fascinaciju akcijskim filmovima, oružjem i radikalizmom, navodno je stalno visio na “radikalnim sajtovima”.

Ipak, mnogi se pitaju kako je u samo dve godine mogao doći do toga da se raznese kao “smertnik”, odnosno bombaš samoubica suludih severnokavkaskih radikalnih islamista koji žele “čisti muslimanski Kavkaz” - Emirat Kavkaz na čijem je čelu bezočni inženjer građevine, Čečen Doku Umarov , najtraženiji terorista Rusije.

Nakon što sve potrage za sinom nisu dale rezultat i kada je postalo sasvim jasno da se nespokojni Pavel priključio eskstremnim islamistima na ruskom severnom Kavkazu, roditelji su mu poslali videoporuku. Slomljeni, u 16 minuta obraćanja često ponavljaju jedno te isto. I mole Pavela da se vrati “jer na tebi nema krvi” i govore mu da ga ni policija neće progoniti. Tata spominje da ima slabo srce, da je dijabetičar, mama mu govori: “Ne greši, sine, nemoj ići protiv roditelja”.

I Pavel se javio videporukom koju je snimio u produkciji Vlajat Dagestana (vilajetima se nazivaju “versko-administrativni” delovi virtualnog Emirata Kavkaz), a pripada Tamir-Han-Šuruhinskom džematu (džemat za muslimane predstavlja temeljnu, osnovnu i najmanju organizacionu jedinicu). Pavelu, u čijoj je pozadini crna zastava s natpisom iz Kur’ana, počinje svoju dramatičnu komunikaciju s očajnim roditeljima. Izgleda smireno, iako se ponekad učini da mu je neugodno.

Povremeno spušta pogled, a sam se sebi nasmeje kad izgovori “muslimani vernici” pa se ispravi da su naravno svi muslimani vernici.

“Prvo nisam želeo gledati vašu poruku. Prepričali su mi je braća. Bojao sam se da ću oslabiti, da ću se raspekmeziti. Ipak, nakon što sam povukao snagu iz Kur’ana, pogledao sam. Meni Alaha niko ne nameće”, kaže Pavel i ističe da su mnoga njegova braća ostavila svoje porodice i “otišla u iskušenje džihada”.

Teško nam je da gledamo snimke roditelja koji plaču, kažu da će se ubiti ako se ne vratimo. Ali Alah nas hrabri, čeliči i kali. Ne verujte svemu što govore na televiziji o islamu i muslimanima. Mi ne ubijamo decu. Ali ovde vidim puno dece koja plaču za svojim očevima.”

Poslednji komentari
  • dzems Vreme: 02.01.2014 20:26h

    Budala teska

  • Boki Vreme: 02.01.2014 22:07h

    Ha,ha...koji zombi...hodje ga zavele ko malo djete...

  • dejan Vreme: 02.01.2014 22:22h

    Sad si Alaha stvarno usrecio...Budale vernicke. isto vazi i za ove nase vernike...Zlo pod Suncem...Religija.

  • t.b Vreme: 02.01.2014 23:12h

    Ne ubijaju decu??Pa eto on je najbolji dokaz kako ne ubijaju decu!!Odlepio covek!!To su veoma prosti ljudi u sustini!!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP