Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

LEKARI U STRAHU

Masovna otpuštanja sa privatnih klinika u Francuskoj?

Autor: Tanjug | 11.03.2015 - 13:56:00h | Komentara: 0

Na francuskim privatnim klinikama 10.000 radnih mesta je dovedeno u pitanje zbog nedavne odluke vlade o sniženju tarifa njihovih usluga.

Doktor ilustracija

Ilustracija | Foto: Profimedia

Francuska vlada je odlučila da pojeftini 2,5 odsto tarife privatnih klinika i za jedan odsto u državnim zdravstveni ustanovama.

- Klinike će morati da preduzmu mere kako bi finasijski izašle na kraj posle odluke vlade o pjeftinjenu usluga u skladu sa okolnomista u kojima je 50 odsto troškova odlazi na plaćanje personala, saopštila je Federacija privatnih zdrastvenih ustanova (FHP).

Federacija koja okuplja preko 1000 privatnih bolnica i klinika u Francuskoj, ocenila je da će sniženje tarifa, dovesti 25 odsto klinika u tešku finasijsku situaciju, a da će 15 odsto biti dovedeno do bankrostva.

Predsednica FHP Lamin Garbi optužila je ministarku zdravlja Marisol Turen da sprovodi politiku "slepog dogmatizma tvrdeći da je, zarad opšteg dobra, što je potpuno apsurdno, ona štetna po investicaje i zapošljavanje.

Državne zdravstvene ustanove su takođe u teškoj situaciju. Iako je smanjenje njihovih usluga za ovu godinu niže nego u privatnim, i iznosi jedan odsto, zbog sve većih rezova u budžetu, ministarka zdravlja nedavno je najavila otpuštanje 22.000 zaposlenih u državnom zdravstvenom sektoru jer čak 70 odsto rashoda ide na plate zaposlenih, prenosi list Eko.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP