Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

EUREKA

Matičnim ćelijama povratili vid slepom čoveku

Autor: Blic | 23.10.2014 - 13:45:00h | Komentara: 0

Američki naučnici su, po prvi put, pomoću matičnih ćelija, uspeli da vrate vid slepima, a da nova tehnika nije izazvala nikakve neželjene posledice!

Oči / foto: profimedia

Povratili vid bez ikakvih neželjenih posledica / foto: profimedia

Kako je navedeno u naučnoj studiji, 18 pacijenata lečeno je embrionalnim matičnim ćelijama, a negativne posledice nisu zabeležene čak ni 22 meseca nakon procedure.
Polovina pacijenata imala je tzv. „Stargardovu makularnu distrofiju“, a polovina starosnu atrofičnu degeneraciju makule, drugi najčešći uzrok slepila u razvijenom svetu.
Svaki akter istraživanja dobio je 50.000 do 150.000 ćelija i svakom pacijentu lečeno je samo jedno oko kako bi poboljšanja, odnosno rezultati bili jasniji.
– Stargardova makularna distrofija jeste nasledna bolest oka, koja najčešće zahvata centralni deo mrežnjača nazvan makula, i ima visoku gustoću fotoreceptora.
Obično se počinje javljati između desete i dvadesete godine života. Trenutno ne postoji lek za nju. U studiji, koja je predstavljena u prestižnom časopisu „Lancet“, autori tvrde da nisu zabeležili odbacivanje ili ozbiljnije probleme povezane sa transplantacijom tkiva.
Ipak, sama operacija i potiskivanje obrambenog sistema kako telo ne bi odbacilo usađene delove uzrokovali su određene nuspojave, tako da je četvorici pacijenata trebalo odstraniti kataraktu.
Deset aktera studije ima značajno poboljšanje vida, kod sedam poboljšanje nije zabeleženo, a stanje se pogoršalo samo kod jednog.
Lečenje matičnim ćelijama ima veliki potencijal – ističu stručnjaci i navode da bi se njima mogla zamenjivati oštećena tkiva brojnih organa – od srca do bubrega, te da bi se mogla lečiti čak i multipla skleroza.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP