Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

PUTIN POTPISAO

Međunarodna zajednica osudila ruski zakon o NVO

Autor: Beta | 24.05.2015 - 21:27:00h | Komentara: 4

Evropska unija (EU), SAD i aktivisti za zaštitu ljudskih prava osudili su danas zakon koji je u subotu potpisao ruski predsednik Vladimir Putin, prema kojem će ruske vlasti moći da zabrane rad nevladinih organizacija koje smatraju "nepoželjnim".

Vladimir Putin

Vladimir Putin | Foto: Profimedia

Zakon predviđa zabranu rada neke strane nevladine organizacije ukoliko predstavlja pretnju za bezbednost zemlje i ustavne temelje ruske države, čime postaje nepoželjna u Rusiji.

Zakon predviđa i sudsko gonjenje predstavnika nevladinih organizacija, kojima može da preti kazna do šest godina zatvora ili proterivanje iz zemlje.
EU je danas ocenila da taj zakon predstavlja "zabrinjavajuću etapu u seriji restrikcije civilnog društva, nezavisnosti medija i političke opozicije.
SAD su ranije danas izrazile duboku zabrinutost zbog donošenja zakona koji predstavlja "još jedan primer ruskog zataškavanja nezavisne reči i želje da građane izoluje od ostatka sveta".
Predstavnica Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) za slobodu medija Dunja Mijatović ocenila je da će zakon imati negativan uticaj na rad civilnog društva i na pluralizam mišljenja.
Amnesti internešenal osudio je zakon ocenjujući da je to samo "poslednji potez u nizu represije bez presedana nad nevladinim organizacijama".
U Rusiji je 2012. donet zakon prema kojem sve strane nevladine organizacije koje se finansiraju iz inostranstva, moraju da se prijave kao "strani agenti", što je naziv iz sovjetske ere koji označava saradnju sa Zapadom.

Tagovi:

Poslednji komentari
  • Vo Nguyen Giap Vreme: 24.05.2015 22:48h

    Nije to nikakva "međunarodna zajednica", već nekolicina NATO država, sa SAD na čelu. Rusija je ozbiljna zemlja i brani svoje interese. U Srbiji, BIA služi da čuva provokatorski štand "Žene u crnom", od reagovanja građana. Istovremeno nema nikakve akcije, na provokacije Albanaca sa dronovima i uvredama godpodina Rame, usred Beograda.

  • Brat od Vo Nguyen Giapa Vreme: 25.05.2015 02:38h

    Kao mlađi brat želim samo da ponovim reči svog starijeg brata: Nije to nikakva "međunarodna zajednica", već nekolicina NATO država, sa SAD na čelu. Rusija je ozbiljna zemlja i brani svoje interese. U Srbiji, BIA služi da čuva provokatorski štand "Žene u crnom", od reagovanja građana. Istovremeno nema nikakve akcije, na provokacije Albanaca sa dronovima i uvredama godpodina Rame, usred Beograda.

  • olga Vreme: 25.05.2015 08:05h

    Bravo !!! Bar jedan predsednik da upravlja svojom zemljom

  • vaso Vreme: 25.05.2015 09:00h

    Koje crne nevladine organizacije, to su Američke špijunske ispostave. Bravo Putine, to bi morala Srbija da pohapsi i da pozatvara sve te špijunske grupe.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP