Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

BRANI SIRIJSKOG PREDSEDNIKA

Medvedev: Nije Asad lud!

Autor: Tanjug | 01.11.2013 - 10:35:00h | Komentara: 0

Rusija se nada da bi međunarodna mirovna konferencija o Siriji mogla da bude održana pre kraja godine, izjavio je ruski premijer Dmitrij Medvedev, uprkos razlikama u vidjenju Moskve i Vašingtona ko će predstavljati sirijsku opoziciju. Medvedev je u intervjuu Rojtersu pozvao obe strane u sirijskom građanskom ratu da naprave kompromis i kritikovao opoziciju što kao uslov za razgovore traži garanciju za odlazak predsednika Bašara al Asada.

Dmitri Medvedev

Dmitri Medvedev | Foto: AP

"Nije on (Asad) lud. On mora dobiti neku vrstu garancija ili, u najmanju ruku, predloga o razvoju političkog dijaloga u Siriji, o mogućim izborima, o njegovoj ličnoj sudbini", kazao je ruski premijer.

Medvedev je primetio da bi Asada mogla da brine sudbina koju su doživeli svgnuti lideri Egipta, Hosni Mubarak koji je završio pred sudom, i Libije, Moamer el Gadafi, koji je likvidiran:
"Morate se složiti da kad on (Asad) pomisli na sudbinu predsednika Mubaraka ili pukovnika Gadafija... njegovo se raspoloženje verovatno ne popravi. Zato, ne možete jednostavno da kažete - 'idi i onda ćemo se mi složiti oko svega'."
Izaslanici SAD, Rusije i UN trebalo bi da se sastanu u Ženevi u utorak u okviru priprema za dugo odlaganu konferenciju, koju su Rusija i SAD prvi put predložile još u maju.
Poslednji datum početka konferencije o kojem se spekulisalo je 23. novembar, ali stvari "tapkaju u mestu" jer je glavna tačka sporenja uloga opozicione koalicije koju podržava Zapad.
Zapadne i zalivske zemlje, koje su protiv Asada, kažu da bi pregovori u Ženevi trebalo da se vode izmedju "jedne delegacije sirijskog režima i jedne delegacije opozicije", koju predvodi koalicija.
Rusija, međutim, vidi koaliciju kao samo jedan deo opozicije i predlaže da nekoliko delegacija predstavlja Asadove protivnike.

Bašar al Asad

Bašar al Asad | Foto: FoNet

"Nadam se da će biti moguće da održimo konferenciju do kraja ove godine, ali razumemo da je uticaj svih strana koja učestvuju ograničen", kazao je.

Po njegovim rečima, početak razgovora u ogromnoj meri zavisi od strana u Siriji i Moskva "gura ka tome" - a Medvedev očekuje od "svih koji razgovaraju sa različitim krugovima u Siriji da učine isto": "To je težak proces i svi moraju postići kompromis, uključujući opozicione lidere i sirijsku vladu, naravno."

Kako podseća Rojters, Rusija je tokom dvoipogodišnjeg sukoba u Siriji najmoćnija snaga podrške Asadu - pošto mu isporučuje oružje i blokirala je tri rezolucije Saveta bezbednosti UN čiji je cilj bio pritisak na sirijskog lidera.
Moskva ističe da odlazak Asada ne može biti preduslov za mirovne razgovore.
"Mislim da su nerealne ideje kojima se unapred traži - 'hajde da isključimo predsednika Asada i onda da se složimo o svemu' - dok je Asad na vlasti", zaključio je Medvedev.

Asad je prošlog meseca rekao da bi mogao tražiti reizbor na glasanju zakazanom za sledeću godinu.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP