Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

EMOCIJE NISU BITNE

Medvedev: Rusija odustala od Južnog toka iz pravnih razloga

Autor: Tanjug | 20.01.2015 - 15:33:00h | Komentara: 0

Ruski premijer Dmitrij Medvedev rekao je danas da odluka Moskve o odustajanju od projekta Južni tok nije bila politička niti emotivna, nego čisto pravna.

Dmitri Medvedev

Dmitri Medvedev | Foto: AP

"Odluka koju je donela Rusija nema politički, a pogotovo ne emotivni karakter. To je pravna odluka", kazao je on na sastanku sa ministrom energetike Aleksanrom Novakom i šefom Gasproma Aleksejem Milerom.

Medvedev je objasnio da su svi pokušaji Rusije da započne rad na tom projektu bili uzaludni. "Bili smo primorani da se povučemo iz projekta", konstatovao je on, prenosi Tas.

"To je tužno, ali život ide dalje, postoji niz drugih ideja. Spremni smo na saradnju, ali pod uslovima o kojima možemo da se dogovorimo", naglasio je šef vlade.

On je dodao da je Južni tok bio dobar projekat. "Mi smo na njemu veoma ozbiljno radili", ukazao je Medvedev.

Ruski predsednik Vladimir Putin je 1. decembra 2014. godine tokom posete Turskoj objavio da u "sadašnjim uslovima Moskva neće realizovati projekat Južni tok" jer nije dobila dozvolu od Bugarske i EU.

Aleksej Miler

Aleksej Miler | Foto: Wikipedia

 
Istovremeno, prema njegovim rečima, Moskva je spremna da izgradi drugi sistem gasovoda do Turske i napravi gasno čvorište na granici Turske i Bugarske.

Ministar energetike Rusije Aleksandar Novak je na sastanku savetovao je evropskim partnerima da što pre počnu izgradnju infrastrukture do gasnog čvorišta na tursko-grčkoj granici.

"Polazimo od toga da sporazum o tranzitu gasa u EU preko Ukrajine ističe 2019. godine. Isporuke gasa za evropske potrošače će biti obezbeđene na granici Turske i Grčke", naglasio je Novak.

Južni tok

Južni tok je trebao da prođe i kroz Srbiju

 
"Evropska komisija bi trebalo zajedno sa zemljama korisnicima u što kraćem roku donese odluku o razvoju sopstvene infrastrukture kako bi odgovarajuće količine gasa bile dostavljene evropskim potrošačima. Smatramo da to treba da se uradi što pre jer se tako krupni projekti ne realizuju za godinu dana i da bi u srednjoročnoj perspektivi gas bio dobijen, neophodno je početi sa radovima", upozorio je ministar energetike.

Direktor Gasproma Aleksej Miler je ranije kazao da je gasovod Turski tok, o čijoj izgradnji su se Moskva i Ankara dogovorile u decembru 2014, jedinstvena maršruta za buduće isporuke 63 milijardi kubnih metara ruskog gasa, koje sada idu preko Ukrajine.

Prema njemu, to će omogućiti da se izbegnu rizici, koji sada postoje tokom tranzita gasa preko Ukrajine.

Južni tok je bio globalni infrastrukturni projekat Gasproma izgradnje gasovoda kapaciteta 63 milijarde kubnih metara gasa kroz akvatoriju Crnog mora u zemlje južne i centralne Evrope u cilju diversifikacije maršrute izvoza prirodnog gasa i isključenja tranzitnih rizika. Kopneni deo Južnog toka je trebalo da prođe teritorijama Bugarske, Srbije, Mađarske, Slovenije i Austrije do krajnje tačke u Trevizu u Italiji. Od osnovnog pravca u planu su bili i priključci za Hrvatsku i Republiku Srpsku.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP