Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

KANCELARKA ZNA

Merkel: Dug i težak put do sporazuma s Grčkom!

Autor: Tanjug | 13.07.2015 - 14:23:00h | Komentara: 0

Nemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je danas da je pred Grčkom i njenim evropskim partnerima dug put pun izazova pre nego što finalizuju treći program pomoći za Atinu, nakon što su maratonski pregovori dve strane okončani dogovorom.

Probaće i pljeskavice: Angela Merkel

Angela Merkel | Foto: Profimedia

"Put će biti dug, a sudeći po noćašnjim pregovorim, i težak", rekla je Merkelova novinarima u Briselu po okončanju 17 sati dugih pregovora, prenosi agencija Frans pres.
Kancelarka je poručila da će savetovati nemačkom parlamentu da odobri otvaranje pregovora s Grčkom o trećem paketu pomoći, nakon što grčki parlament odobri celokupan program i donese prve zakone koji se na njega odnose.
Merkelova nije precizirala kada bi moglo doći do glasanja u nemačkom parlamentu, ali je rekla da će parlamentarnom komitetu podneti pozitivan izveštaj ove nedelje. "Bolje je ne vraćati zakonodavce s letnjeg odmora pre nego što zakoni u Grčkoj budu izglasani", navela je ona.
Grčka je sebi otežala uslove kroz oštar pad ekonomije u poslednjih šest meseci, kao i kroz zatvaranje banaka u poslednje dve nedelje, rekla je Merkelova, dodajući da je Nemačka odustala od zahteva da Grčka na neko vreme izađe iz evrozone ukoliko ne ispuni uslove sporazuma.
"Ne treba nam plan B jer je plan A odobren", dodala je ona.
Premijer Grčke Alekis Cipras je prethodno izjavio da je Grčka obezbedila restrukturiranje duga, srednjoročno finansiranje paketom pomoći vrednim 35 milijardi evra u dogovoru sa svojim poveriocima i ostanak zemlje u zoni evra.
On je rekao da dogovor koji je tokom noći postignut tokom samita evrozone Grčkoj može da donese nove investicije, da joj pomogne da se izvuče iz recesije i izbegne kolaps bankarskog sistema, javio je Rojters.
"Imali smo samo jedan cilj - da postignemo sporazum, i konačno smo ga ostvarili", rekao je jutros novinarima predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, nakon samita koji je trajao rekordnih 17 sati.
On je kazao da je Grčkoj odobrena ukupna pomoć od oko 86 milijardi evra, ali pod strogim uslovima, koji uključuju paket mera štednje koji grčki parlament mora da usvoji do srede. "Ovo je šansa da se Grčka, uz pomoć evropskih partnera, vrati na put privrednog oporavka i rasta", rekao je Tusk.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP