Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

NEMAČKA KANCELARKA PORUČUJE

Merkel: Velika Britanija mora da ostane u EU!

Autor: Agencije | 17.11.2014 - 08:45:00h | Komentara: 0

Nemačka kancelarka Angela Merkel poručuje da Velika Britanija mora da ostane u Evropskoj uniji jer je "važna kapija ka svetu za kontinentalne nacije".

Vas ist das? Aco, šta ću ja sad da radim?!:  Angela Merkel

Angela Merkel | Foto: AP

Angela Merkel je ranije ovog meseca upozorila britanskog premijera Dejvida Kamerona da se "približava tački s koje nema povratka". Sada, međutim, poručuje da Velika Britanija ima značajno mesto u EU i da će učiniti sve što može da ta zemlja ostane članica EU.

 
"Šta god Britanci odlučili da urade je nešto što moraju da odluče sami i oni sigurno neće slušati šta drugi imaju da kažu o tome. Ali, za nas je najvažnije da imamo Veliku Britaniju u Uniji, jer je to zemlja koja je otvorena prema ostatku sveta", rekla je Merkel u Sidneju, posle prisustva na na Samitu G20 u Brizbejnu.
Britanski premijer Dejvid Kameron obećao je Britancima da će, ukoliko njegovi konzervativci pobede na narednim izborima 2015. godine, organizovati referendum o članstvu Velike Britanije u EU.
Nemačka kancelarka se osvrnula i na aktuelnu krizu u Ukrajini.
Pozvala je Zapad da ne gubi nadu u onome što se može nazvati dugotrajnom brobom sa Rusijom oko Ukrajine.
Ruska aneksija Krima u martu "dovela je u pitanje kompletan mirovni poredak u Evropi i nastavila se tako što Rusija utiče na destabilizaciju istoka Ukrajine", rekla je Merkelova.
"Mi smo mislili da 25 godina nakon pada (berlinskog) Zida, nakon okonačanja Hladnog rata, nakon završetka podele Evrope i okončanja podele sveta na dva bloka, nešto poput ovoga ne može da se dogodi u Evropi", rekla je Merkelova.
Ne sme se dozvoliti da prevlada stari način razmišljanja, zasnovan na teorijama uticaja, gde dolazi do kršenja međunarodnog zakona i ja sam ubeđena da neće prevladati, poručila je Merkelova.
Prema podacima Ujedinjenih nacija, u sukobima između ukrajinskih snaga i proruskih aktivista koji traju već sedam meseci na istoku Ukrajine, poginulo je više od 4.100 ljudi.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP