Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

HRVATI SE PONUDILI

Milanović: Srbi, nudimo vam mentorstvo na putu ka EU!

Autor: Beta | 09.11.2013 - 18:05:00h | Komentara: 3

Predsednik Vlade Hrvatske Zoran Milanović je danas, na velikoj skupštini Srpskoj narodnog vijeća u Zagrebu ponudio "Srbima saradnju i mentorstvo na putu prema Evropskoj uniji" i rekao da će Hrvatska da štiti prava svih manjina.

Kako prenose hrvatski mediji, Milanović je rekao da pri tom ne misli samo na nacionalne manjine, "nego i na sve one koji se nalaze u slabijem položaju i koji su bez razloga prezreni".

Zoran Milanović

Zoran Milanović: Hrvatska štiti prava manjina | Foto: AP

Milanović je takodje izrazio nadu da se na sledećoj skupštini SNV "bez obzira na to ko će biti predsednik" ove organizacije ili predsednik vlade, neće razgovarati o temama kao što su dvojezičnost ili skidanje ćiriličnih tabli.
Na velikoj skupštini SNV-a u hali Vatroslav Lisinski se okupilo oko 1.700 predstavniha iz 150 opštinskih, gradskih i županijskih veća Srba iz Hrvatske, a prisutni su bili i predstavnici institucija Hrvatske i Srbije, kao i Srpske pravoslavne crkve.
Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić je rekao na skupu da Srbija i Hrvatska moraju da budu moderne evropske države, koje primenjuju
najviše standarde u oblasti ljudskih i manjinskih prava.
Pajtić je ukazao da je pokrajinska Vlada pomagala u Hrvatskoj u obnovi crkava i manastira, i u obezbedjivanju povratničkih paketa i finansiranju banke i fonda za Srbe koji se vraćaju na "svoja ognjišta u Hrvatsku".
Takodje je rekao da će današnje zaključke o položaju Srba u Hrvatskoj, kao i predloge za rešavanje problema proisteklih iz rata i reintegracije, snažno podržati istom predanošću kojom u Srbiji brine o polažaju hrvatske manjine.
Miodrag Linta, izaslanik predsednika Skupštine Srbije Nebojše Stefanovića, rekao je na skupu, kako je izjavio za agenciju Beta, "da se stotine hiljada prognanih i izbeglih Srba zalaže za najbolje odnose Srbije i Hrvatske i za iskreno pomirenje dva naroda".
Linta je rekao da su trenutno najveći problem za prognane Srba njihova "povremena hapšenja od 1995. godine do danas na osnovu hrvatskih poternica i spiskova osumnjičenih i optuženih lica".
On je pozvao Milanovića i vlasti u Zagrebu da, kao čin dobre volje sa hrvatske strane prestanu ta hapšenje, i predložio da vlade

Hrvatske i Srbije postignu sporazum po kome će se ratni zločini procesuirati prema prebivalištu osumnjičenih.
Poslednji komentari
  • kondor Vreme: 09.11.2013 23:24h

    Gospodine Milanovicu ,ostavite se vi mentorstva imate mnogo vaznijih pitanja da resite za Srbe . Vratite Srbe u njihovu drzavu , vratite Srbima njihovu imovinu , vratite Srbima da budu konstutivni narod kao sto su bili pre dolaska hdz na vlast u Hrvatskoj i da budu narod a ne nacionalna manjina . To su pitanja koja treba pod hitno resavati , ako ste pravi i iskren drzavnik .

  • X Factor Vreme: 10.11.2013 05:15h

    Da se protijerani Srbi pitaju ladno bi ti rekli.Hvala ne treba!!!

  • GoranB Vreme: 10.11.2013 07:52h

    Kako da ne,prestanite onda da proganjate,hapsite Srbe,unistavate sve sto je Srpsko,razbijate table samo sto na njima pise Srpskim pismom,kamenujete konzulate....Vasa mrznja je patoloska,pozabavite se sobom to vise nije normalno

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP