Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

KRAĐA UOČI IZBORA

Milijardu dolara "isparilo" iz banaka

Autor: Tanjug | 09.04.2015 - 16:35:00h | Komentara: 0

Centralna banka Moldavije otkrila je da je iz moldavskih banaka krajem prošle godine nestalo milijardu dolara, iznos koji u ovoj zemlji sa četiri miliona stanovnika izmedju Ukrajine i Rumunije čini čak 12,5 odsto bruto domaćeg proizvoda, prenosi danas francuski list "Mond".

Dolari

Dolari | Foto: Profimedia

Da je novac nestao otkriveno je saznanjem da su tri banke odobrile kredite u iznosu od milijardu dolara, a transakcija je izvršena u roku od samo nekoliko dana, i to baš uoči parlamentarnih izbora koji su održani 30. novembra 2014, na kojima su tesnu pobedu odnele proevropske strane nad proruskom opozicijom.

Primaoci tih kredita nisu identifikovani, pa sada sve izgleda kao da je novac jednostavno ispario, primećuje pariski dnevnik.

- Ne mogu da objasnim kako je moguće da je ukradena toliko velika suma u jednoj ovako maloj zemlji, kaže predstavnik EU u Moldaviji Pirka Tapiola.

Ovom aferom se sada bave moldavski poslanici, a prema izveštaju sa zasedanja parlamentarne komisije iza zatvorenih vrata, koji je procureo u medijima, jedan deo novca je, verovatno, prebačen u četiri ruske banke.

Lider socijalističke opozicije Igor Dodon smatra da su ta sredstva završila na računima više ofšor kompanija gde im se, kako kaže, "gubi trag".

- Krediti su odobreni iako se znalo da nikada neće biti vraćeni, ističe on.
Istovremeno, potpredsednik vlade i ministar ekonomije Moldavije Stefan Bride, bivši finansijski ekspert, govori o masivnim "sumnjivim transakcijama".

Da bi ih spasla stečaja, što bi izazvalo paniku u čitavom bankarskom sistemu, Centralna banka Moldavije je pod svoju direktnu upravu stavila Ekonomsku banku, Unibanku i Socijalnu banku, koje čine oko trećinu bankarske aktive zemlje.
Generalno tužilaštvo je pokrenulo istragu, a do sada su dve osobe, čiji se identitet drži u tajnosti, stavljene u pritvor, dok su sredstva nekoliko drugih osoba zaplenjena.

Moldavija je istorijski veoma zavisna od Rusije, ali je Moskva nametnula embargo na poljoprivredno-prehrambene proizvode nakon što je ta zemlja sklopila partnerstvo sa EU, a takođe je blokirala transfere novca moldavskih radnika u Rusiji koji su činili četvrtinu BDP-a, navodi "Mond".

Taj embargo bi mogao da moldavsku ekonomiju tokom ove godine gurne u recesiju od jedan odsto nakon što je 2014. godine ostvarila rast od 4,6 odsto, zaključuje francuski list.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP