Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

ISLAMSKI PRAZNIK

Milioni vernika pohrlili u Meku!

Autor: Beta, Tanjug | 23.10.2012 - 22:46:00h | Komentara: 0

Više od milion i po vernika većje doputovalo u Saudijsku Arabiju, gde će im se u hadžiluku, islamskom hodočašću ka Meki, pridružiti oko 750.000 Saudijaca.

Meka

Milioni vernika u Meki | Foto: Reuters

Više od dva miliona muslimana svake godine učestvuje u hadžu, jednom od stubova islama. Svaki musliman je dužan da bar jednom u životu, ako je sposoban, ode na hadžiluk.

Svaka muslimanska zemlja ima pravo na kvotu od 1.000 vernika na svaki
milion stanovnika za dolazak u Saudijsku Arabiju. Iz Indonezije, kao najmnogoljudnije muslimanske zemlje, na hadž dolazi oko 200.000 vernika.
Saudijske vlasti su uzdvojile 1,1 milijardu rijala (oko 292 miliona dolara) za obezbeđivanje infrastrukture u Mini, Muzdelifi i Arafatu, gradovima u okolini Meke, u kojima se na svojim obredima okupljaju vernici.
U okviru civilne zaštite za hadž će biti mobilisamo 25.700 agenata, uz podršku 6.600 vozila i 19 helikoptera.

Meka

Meka u toku molitve | Foto: Reuters

Najmanje 1.500 kamera postavljeno je za video nadzor oko Velike džamije u Meki, a nedaleko od mesta okupljana vernika otvoreno je 29 policijskih punktova.

Lekarske ekipe koje će dežurati za vreme praznika čini 20.000 medicinskih radnika, medju kojima 320 lekara specijalista. Hodočasnicima će na usluzi biti više od 170 ambulantnih vozila.
Za boravak i prevoz hodočasnika u Saudijskoj Arabiji biće zaduženo oko 12.000 vodiča, među kojima ima i muškaraca i žena.
Oko 2,2 miliona boca sa vodom iz Zemzem bunara u dvorištu Velike džamije u Meki biće obezbeđeno za vernike ove godine.
Vernike iz Saudijske kraljevine hodočašće košta izmedju 6.000 rijala (1.600 dolara) i 22.000 rijala (5.867 dolara), dok vernici iz inostranstva plaćaju cenu koja je određena u zemlji iz koje dolaze.
Medijska podrška tokom hadžiluka obezbedjena je na 32 jezika. Glavno godišnje hodočašće Kabe u Meki je uvek uoči Kurban bajrama.
Tako će muslimani u Srbiji, BiH, Hrvatskoj, Sloveniji i većini zemalja Evrope slaviti u petak, dok će Turska, Albanija, Makedonija i muslimani na Kosovu prvi dan ovog trodnevnog praznika proslaviti 25. oktobra.
  • Meka | Foto:
  • Meka | Foto:
  • Meka | Foto:
  • Meka | Foto:

Četiri miliona hadžija klanjalo džumu u Meki
Oko četiri miliona hadžija iz svih krajeva sveta 19. oktobra  je klanjalo džuma-namaz u haremu Kabe (Harem-i Serif) u Meki, a molitve su bile upućene za prekid sukoba u Siriji i rešenje problema u kojem se nalaze muslimani Mijanmara.


Promet na ulicama i trgovima svetog mesta u Saudijskoj Arabiji od tada je blokiran, a reka hadžija preplavila je grad Meku, javila je agencija Anadolija.
Vernici su, kako se navodi, pokušavali da zauzme što bližu poziciju Kabi, kako bi klanjali poslednju džumu pred izlazak na brdo Arefat, što je deo obaveznih obreda hadža.


Tokom današnje hutbe (molitve) imam Kabe je istakao važnost jedinstva u islamskom svetu i pozvao na dijalog medju muslimanima.


Saudijski kralj Abdulah je izdao naredbu da se hadžijama iz Sirije omoguće vizne i sve druge olakšice i uputio dopis ambasadama Turske, Jordana i Libana u kojem ih je informisao o toj naredbi.


Hadžije će na brdo Arefat izaći u sredu, odnosno četvrtak, dan uoči proslave prvog dana Kurban-bajrama, jednog od dva najveća islamska praznika.
Prvi dan Kurban-bajrama, prema arapskoj računici pada u petak, 26. oktobra, a prema proračunu Turske 25. oktobra.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP