Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

NEODLUČNI U BRISELU

Ministri EU i dalje ne znaju šta sa Grčkom!

Autor: Tanjug | 12.07.2015 - 00:49:00h | Komentara: 0

Ministri finansija zemalja koje čine evrozonu ni posle devet sati rasprave na vanrednom sastanku u Briselu nisu uspeli da se slože da li da podrže grčki plan za novi program pomoći ili da odseku Grčku od zajedničke evropske valute, a za sutra je najavljen vanredni samit Evropske unije.

Evropska Unija

Ministri Evropske unije će ujutru nastaviti pregovore o Grčkoj

Sastanak, koji je počeo u subotu popodne završio se malo posle ponoći i biće nastavljen ujutru, a najavljena konferencija za štampu je otkazana.

- Nismo uspeli da se složimo, nastavićemo ujutru, rekao je novinarima holandski ministar i šef evrogrupe Jeren Dajselblom i dodao da postoji "problem poverenja" u grčke vlasti.
S obzirom na oštre podele koje su ispoljene na sinoćnjem sastanku, u Briselu će sutra popodne biti održan i vanredni samit Evropske unije, na kome će se okupiti svih 28 članica.

Sastanak je zakazan nakon što je velika većina grčkih glasača odbila na referendumu prošle nedelje odbila da prihvati plan štednje koji su joj poverioci nametnuli kao uslov za novi program finansijske pomoći iz Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda.

Suočen sa mogućnošću da ECB i MMF uskrate garancije grčkim bankama i tako de fakto izbace Grčku iz evrozone, premijer je prekjuče u poslednji čas predložio novi plan štednje, koji je u nekim aspektima čak oštriji od onog odbijenog na referendumu.

Aleksis Cipras

Cipras u poslednji čas predložio novi plan štednje | Foto: Profimedia

 
Međutim, grupa zemalja predvođena Nemačkom je izrazila sumnju u adekvatnost Ciprasovog plana, a nemački ministar finansija Volfgang Šojble je doveo u pitanje i Ciprasov kredibilitet.

Sa druge strane, Francuska i Italija se snažno zalažu da se Grcima pruži sansa da ostanu u evrozoni i smatraju da njegov predlog pruža dobru osnovu za pregovore o novom paketu finansijske pomoći.

Od ishoda sutrašnjih sastanaka zavisi da li će Grčka biti odsečena od Evropske centralne banke, ili će joj biti omogućeno da, uz oštre mere štednje ostane u evrozoni.

Grčka bi bez garancija ECB morala da uvede paralelnu valutu, što bi prema većini analitičara makar na kratak rok dovelo do još veće nestabilnosti i haosa u ionako uzdrmanom grčkom privrednom sistemu.

Poverioci grčkog duga traže od vlade u Atini "dodatne budžetske uštede", jer smatraju da je zbog obustave poslovanja banaka dodatno oslabljena grčka privreda i da zato nije dovoljan program reformi i ušteda javnih troškova koji je dostavila Grčka da bi dobila novi program pomoći za izlazak iz teške finansijske krize.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP