Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

AMERIKANAC PREKO NERAVA KONTROLIŠE PROTEZE

Mislima pomera nove ruke!

Autor: E. A. | 20.12.2014 - 07:00:00h | Komentara: 0

Nauka u službi čovečanstva! Stručnjaci sa univerziteta Džons Hopkins iz Merilenda (SAD), ostvarili su veliki podvig omogućivši pacijentu da posle nekoliko decenija konačno uspe da drži razne predmete u rukama!

Napravljena je i posebna proteza koja je prikačena za torzo pacijenta: Les Bug

Napravljena je i posebna proteza koja je prikačena za torzo pacijenta: Les Bug

Led Bug iz Kolorada je pre 40 godina ostao bez obe ruka nakon što ga je udarila struja. On je sada postao prvi čovek na planeti koji u isto vreme može da nosi razne predmete i upravlja sa dve robotske ruke i to samo pomoću svojih misli. On je ovog leta postao deo programa istraživačke laboratorije na ovom privatnom univerzitetu.

Naučnici već deset godina razvijaju program koji omogućava pacijentima da povrate osnovne funkcije koristeći naprednu tehnologiju i protetiku. Da bi Les mislima kontrolisao ruke, naučnicu su morali prvo da ga operišu. Nerve koji su upravljali njegovim rođenim rukama su spojili na njegove nove - robotske ruke. Posle operacije, naučnici su pratili reakcije u njegovom mozgu za svaki mišić koji je Les pokušavao da pomeri. Na osnovu tih praćenja Les je dobio priliku da upravlja novim rukama. Imajući u vidu da je on ostao bez ruku u ramenima, naučnici su morali da osmisle zglob za torzo na koji će spojiti ruke.

Pomoću misli uzima lopticu i manje predmete

Pomoću misli uzima lopticu i manje predmete


“Verujem da ću uskoro moći da ubacim metalni novac u automat za sokove i da ću moći sam da se poslužim sokom. Sanjam da samostalno radim sasvim obične stvari o kojima drugi i ne razmišljaju”, rekao je Les. Albert Či, hirurg odelenja za traumatologiju na univerzitetu, kaže da je Les za manje od 10 dana uspeo da iskontroliše svoje nove ruke:

“Uspeli smo da njegovim nervima damo novi zadatak. Ova procedura će omogućiti drugim pacijentima koji su ostali bez akstremiteta ponovo da kontrolišu svoje proteze samo pomoću misli”.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP