Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

GDE LI JE?

Misterija: Malezijski avion pet sati nakon nestanka slao signal satelitu

Autor: Independent, Rojters, DM | 14.03.2014 - 16:24:00h | Komentara: 0

Američki zvaničnici koji učestvuju u potrazi za nestalim avionom malezijske avio-kompanije tvrde da su dva sistema za komunikaciju aviona na letu 370 zasebno isključena, sa razmakom od 14 minuta - što ukazuje da se avion nije srušio usled izenadne katatrofe, ali takođe i da je avion nastavio da šalje signale satelitu.

Avion “Malaysia Airlinesa”  sa 239  putnika i članova  posade je nestao  prošle subote

Avion “Malaysia Airlinesa” sa 239 putnika i članova posade je nestao prošle subote

Ako tačkastu liniju koja pokazuj planiranu putanju aviona produžite na dole, preko indiskog okeana, dobićete oblast na koju se sada proširuje potraga i nad kojom je registrovan signal aviona

Sistem za slanje podataka isključen je u 1:07 ujutro, a transponder u 1:21, neposredno nakon što se pilot javio malezijskoj kontroli letenja i poručio “Sve je u redu,laku noć”, i pre nego što je “Boing 777”, kako izgleda, promenio svoj kurs i skrenuo na zapad. Zbog ovih okolnosti, američki tim u istrazi je “uveren da je bilo manuelne intervncije”, odnosno da su sistemi za komunikaciju namerno ručno isključeni.
Uprkos tome, avion je još 4-5 sati nastavio da šalje signal satelitu, na sličan način na koji to čine i isključeni mobilni telefoni, što omogućava njihovo lociranje kada nisu u upotrebi. U pitanju je sistem ACARS, koji “Boing” ugrađuje u svoje avione kako bi imao kontrolu nad njihovim kretanjem i funkcijom.
Podaci sa satelita govore da je avion nastavio da leti najmanje još 5 sati nakon što je izgubljen sa radara, a poslednji signal poslao je sa visine od 10.000 metara, što je normalna visina leta, negde nad vodom iznad Indijskog okeana, daleko zapadnije nego što je potraga dosad vršena.
Američki zvaničnici odbijaju da otkriju lokaciju sa koje je stigao poslednji signal i priznaju da ne znaju zbog čega je nakon tog trenutka emitovanje signala prestalo. Oni su, međutim, u oblast iznad indijskog okeana, oko 1600 km ili više na zapad od malezijske prestonice Kuala Lumpura, poslali najsavremeniji avion za izviđanja, kao i razarač “Kid”, iz sastava Pacifičke flote SAD.
Moguć uzrok nestanka malezijskog aviona pucanje trupa u vazduhu
Pilot nestalog aviona tokom leta pušio, slikao se i gledao u dlan putnicama
Američki istražitelji smatraju da je moguće da je neko u avionu namerno onesposobio i signal koji letelica šalje satelitu, ali signali koji su primljeni otkrivaju da je avion još uvek leteo na najmanje 2.200 nautičkih milja od svoje poslednje poznate pozicije, zbog čega potraga mora da se proširi, i da za to vreme nije uništen, niti je pretrpeo katastrofalni udes.
Šta se desilo nakon toga niko ne zna. Dopisnica CNN iz Pentagona Barbara Star je, međutim, u četvrtak uveče saopštila da američki visoki zvaničnici veruju da se avion malezijske kompanije na letu 370 srušio u more i da “postoji velika verovatnoća da leži na dnu Indijskog okeana”.
Malezijski ministar saobraćaja odbio je da potvrdi ma šta od ovih izveštaja, uz tvrdnju da je do sada već bilo i previše nepotvrđenih indicija koje samo uznemiravaju javnost.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP