Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

ISTRAŽIVANJE

MMF: Ovaj otpis duga nedovoljan za Grčku

Autor: Tanjug | 14.07.2015 - 14:42:00h | Komentara: 0

Grčkoj će biti potreban daleko veći otpis duga od onoga koliko su partneri iz evrozoni spremni da razmotre zbog razaranja njene privrede i banaka u protekle dve nedelje, pokazali su danas objavljeni rezultati studije Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF) u koju je Rojters imao uvid.

MMF

MMF | Foto: AP

Revidirana analiza MMF-a o održivosti grčkog duga juče je poslata vladama članica evrozone, samo nekoliko sati pošto su zvanična Atina i njenih 18 partnera iz evrozone u principu dogovorili uslove za početak pregovora o trećem paketu pomoći Grčkoj, vrednom 86 milijardi evra.
Evro-partneri su Atini postavili zahtev da za pomenuti paket pomoći donese zakone o odgovarajućim fiskalnim i strukturnim reformama.
"Drastično pogoršanje na planu održivosti duga ukazuje na potrebu za otpisom duga koje će morati da bude daleko veće od dosadašnjih razmatranja i onoga što je predlagao Evropski stabilizacioni mehanizam", navodi se u studiji MMF-a, prenosi Rojters.

"Evropske države će morati da daju Grčkoj grejs period od 30 godina za servisiranje svih evropskih dugovanja, uključujući novih zajmova, kao i drastično produženje rokova otplate obveznica, ili će u suprotnom morati da godišnje prebacuju sredstva u grčki budžet ili da prihvate veliki otpis po osnovu njihovih zajmova Atini", navodi se u studiji MMF-a.

U izveštaju MMF-a se takodje upozorava, kako prenosi britanski Gardijan, da bi javni dug te Grčke uskoro mogao da dostigne 200 odsto bruto društvenog proizvoda te zemlje.

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP