Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

NISU ČULI ZA OVK?

MNLF rešio da dođe do nezavisnosti "kosovskim stilom"!

Autor: Ekipa Alo! | 03.02.2014 - 11:30:00h | Komentara: 0

Oslobodilački pokret Moroa (MNLF) je upozorio da će izvesti akciju u "Kosovo stilu" kako bi "dekolonizovao" južni Mindanao (Filipini) i neke delove Malezije, uključujući Sabah i Saravak.

Nur Misari

Nur Misari

Osnivač i predsednik MNLF Nur Misuari pozvao je svoje sledbenike da se odreknu oružanog otpora i da usvoje kosovski model borbe, tako što će se mirno okupljati i iznositi političke ciljeve, saopštio je portparol ove organizacije Emanuel Fontanila.

On se osvrnuo i na 2008. godinu kada je objavljena i Kosovska deklaracija nezavisnosti i saopštio da je na taj način srpska južna pokrajina stekla nezavisnost. Legalitet ove deklaracije nije priznat od strane Srbije, dok su neke zemlje tako priznale državnost Kosova.

Fontanila je takođe potvrdio da Srbija i danas tvrdi sa je ta deklaracija nezakonita ali i da je Međunarodni sud pravde saopštio da ova deklaracija nije narušila međunarodne zakone.

- Oružana borba je zastarela i to se pokazalo više puta u drugim zemljala. Mi želimo da svoju borbu približimo narodu. Stigli smo do druge faze naše borbe nakon što je Misuari proglasio nezavisnot Bangsamoro republike prošle godine - rekao je Fontanila

Bangasmoro republika

Bangasmoro republika

Fontanila je potvrdio da je MNLF počeo sa mirnim okupljanima u par gradova dok u jednom od njih nisu izbili neredi i dok nisu podignute optužnice  protiv Misuaria i njegovih ljudi.

Prema njegovim rečima, mirni skupovi i okupljanja su zakazani za sledeći mesec u ključnim gradovma u Mindanau i Suluu. Rezultati ovih okupljanja će biti i deo dokaza koji će biti predati komitetu UN - a za dekolonizaciju.

- MNLF je izrazio svoju želju da ima nezavisnu državu i odluka o tome će biti na narodu, rat se sada promenio i glavni cilj je osvojiti srca i duđe ljudi - rekao je Fontanila.

Na tim novim mirnim okupljanjima MNLF će saslušati mišljenja svih žitelja muslimanske i hrišćanske veroispovesti ali i svih plemenskih zajednica.

Izgleda da je MNLF zaboravio na činjenicu da je pre objavljivanja Kosovske deklaracije nezavisnosti na jugu Srbije delovala teroristička organizacija OVK koja se nije nenasilno borila za nezavisnost.

MNLF

MNLF

Bangasmoro republika

Bangsamoro republika, zvanično Ujedinjene Federalne Države Bangasmoro Republike (UFSBR), je nekadašnja otcepljena teritorija na Filipinima. Sve zemlje koje se smatraju Bangasmoro republikom su sada deo Filipina. Nur Misari je proglasio njenu nezavisnost u Talipau, Sulu. Grad Davao je određen kao prestonica ove nepriznate države. Prema rečima Misuaria  teritorija ove republike  pokriva i ostrva Basilan, Mindanao, Palawan, Sulu and Tavi-Tavi ali i delove malezijskih država Sabah i Saravak.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP