Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

AMERIČKI ANALITIČARI TVRDE

Mora da se razgovara sa Islamskom Državom

Autor: | 15.12.2014 - 16:20:00h | Komentara: 0

Američki analitičar Padridž O'Mali kaže da sa ekstremističkom organizacijom Islamska država treba razgovarati. On smatra da se ID ne može tek tako ukloniti, i upozorava da je to proces u kojem se napreduje postepeno i koji iziskuje vreme.

Islamska država je opasniji protivnik  nego što se misli na Zapadu

Islamska država je opasniji protivnik nego što Zapad misli | Foto: Profimedia

"Mora se u dogledno vreme naći način da se razgovara sa Islamskom državom. Ne možete je jednostavno izbrisati. Ona će se ponovo pojaviti, samo u drugačijem obliku", kaže O'Mali.
"Mislim da mi na Zapadu ne razumemo u potpunosti fenomen Islamske države i stepen njene sofisiciranosti u privlačenju mladih iz celog sveta", Ističe američki analitičar.
O'Mali se osvrnuo na rezultate ankete koju je Arapski centar za istraživanje i političke studije nedavno sproveo u šest arapskih zemalja, a koji pokazuju da su Palestinici najsnažniji podržavaoci ID.

Islamisti imaju 15.000 boraca

Islamisti imaju 15.000 boraca | Foto: Profimedia

To je, prema njegovim rečima, iznenađujuće s obzirom na to da je ID fokusirana na uspostavljanje kalifata i nije mnogo zainteresovana za uništenje Izraela.
"Da li su Palestinci možda dostigli toliki stepen beznadežnosti u pogledu svoje budućnosti da se sada okreću bilo čemu, u nadi da ID može da im ponudi nešto što će dati smisao njihovim životima?" pita se O'Mali.
On smatra da kontakt sa ID treba da počne sa posrednicima bliskim toj grupi - imućnim pojedincima u Saudijskoj Arabiji, Kataru i drugim arapskim zemljama "koji zgrću novac" za borce. Da bi se bilo koja oružana grupa ubedila da razgovara sa svojim neprijateljima, potrebno je dosta vremena, upozorava O'Mali i dodaje da to počinje sa razvijanjem odnosa u zajednici, izgradnjom poverenja sa ljudima na nižim nivoima svih zaraćenih strana i uz postepeni napredak.
"To su kontakti lične prirode", objašnjava on i napominje da ljudi na Zapadu veruju da se takve stvari mogu brzo rešiti, što i jeste deo problema koji Zapad ima sa ID.

ISIS

ISIS | Foto: printskrin Jutjub

Posrednik sa 40 godina iskustva, O'Mali je ujedinio zaraćene strane u Iraku u zenitu sektaškog sukoba 2007. i 2008, što je rezultiralo sporazumom kojim su udareni temelji političkom pomirenju u Iraku i koji je pomogao da se smanji nasilje.
On je u tome uspeo uz pomoć posrednika iz Južne Afrike i Severne Irske, gde je 1998. izdejstvovao sporazum kojim je okončan 30-godišnji sektaški sukob.
Ovaj analitičar kaže da je podela između šiita i sunita jedan od razloga za uspon ID, koji podržavaju sunitski plemenski lideri u Iraku koji sebe smatraju obespravljenim zbog šiitske vlade u Bagdadu. On predviđa da Irak neće postojati u sadašnjem obliku za 10 godina, a da će Kurdi, ohrabreni svojim uspehom u borbi protiv ID, u bliskoj budućnosti proglasiti nezavisnost od Iraka.
Prema O'Malijevom iskustvu, podeljenom društvu će najbolje pomoći drugo podeljeno društvo, te je zato pozvao južnoafričke pregovarače da pomognu pregovaračima u Severnoj Irskoj, a obe te grupe da pomognu Iračanima.
Sada ovaj američki profesor i analitičar okuplja podeljene gradove - uključujući Bagdad, Belfast, Jerusalim, Kirkuk, Mitrovicu i Sarajevo - svake godine na Forumu gradova u tranziciji, gde razmenjuju iskustva.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP