Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

TRADICIONALNA PROGNOZA DRAMATIČNIH DOGAĐAJA

Moskva će bankrotirati, a Britanija izlazi iz EU?!

Autor: Kurir | 23.12.2014 - 09:57:00h | Komentara: 0

Ceo svet naredne godine očekuje mnogo izazova, ali i situacija koji će pojedine države potresti iz temelja, tvrde stručnjaci danske Sakso banke u svojoj tradicionalnoj prognozi dramatičnih događaja, nastaloj na osnovu analize zbivanja iz 2014.


Vladimir Putin u obilasku novog komandnog centra ruske armije

Vladimir Putin u obilasku novog komandnog centra ruske armije | Foto: Profimedia

Prema njima, 2015. posebno će biti izazov za Rusiju jer je zbog vrtoglavog pada vrednosti rublje, kao i snižavanja cene nafte u kombinaciji sa sankcijama sa Zapada i te kako moguć bankrot Moskve, a pored toga, ni Evropska unija neće ostati pošteđena.
Spor unutar zajednice
Naime, kako se pokazalo prethodnih meseci, među njenim članicama postoje drastične razlike, posebno između Britanije i ostatka zajednice, zbog čega se javlja mogućnost da će ostrvska zemlja već u narednim mesecima i pre referenduma o tom pitanju napraviti okvir za izlazak iz EU.

- Rusiju će naredne godine najverovatnije pogoditi najjača oluja i uzdrmati je pošto će većina državnih preduzeća i firmi proglasiti nemogućnost otplate dugova. To može delimično biti uzrok njenih odnosa sa EU i Amerikom i nemogućnosti pristupa stranim izvorima finansija - objasnio je glavni ekonomista Sakso banke Stin Jakobsen i naglasio da najveća zemlja sveta mora hitno da pronađe način da se oporavi, da okrene novi list kao što je to učinila u trenutku krize 1998.
Pucanje tržišta
I pored tog predviđanja, koje će, ukoliko do njega dođe, drastično promeniti sliku sveta kakva je trenutno, prvo mesto na Saksovoj listi ekstremnih predviđanja zauzelo je pucanje sektora nekretnina u Britaniji. Kako je istakao Jakobsen, cene u toj oblasti već su vrtoglavo pale, i to za 25 odsto, a njihovo dalje snižavanje zaustaviće rast privrede te zemlje. To nosi i porast nezadovoljstva ljudi, a s obzirom na to da su građani već kritikovali vladu zbog njenog ulaganja u EU dok zemlja pati, pretpostavlja se da će loša ekonomska situacija još više dovesti u pitanje odnos Londona i evropske zajednice.

- Britanska Stranka nezavisnosti osvojiće 25 odsto glasova na opštim izborima 7. maja 2015, čime će postati treća najveća partija u parlamentu - stoji u izveštaju danskih ekonomista.

Vladimir Putin, Aleksandar Lukašenko i Petro Porošenko

Vladimir Putin, Aleksandar Lukašenko i Petro Porošenko | Foto: AP

SAVEZNICI NAPUSTILI PUTINA?
Mediji prenose da su Rusiju prethodnih dana izdali mnogi dojučerašnji saveznici, pre svega Belorusija i Kazahstan. Naime, juče su se lideri te dve zemlje Aleksandar Lukašenko i Nursultan Nazarbajev sastali sa ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom, što su mnogi okarakterisali kao da su oni odlučili da ipak podrže politiku Kijeva, a pored toga, okrenu se evropskom putu.
Tako je, prema izvorima iz ukrajinskih vlasti, Lukašenko, koji nije podržao proruske separatiste, zatražio podršku Kijeva u nastojanju Belorusije da se približi EU. Postoje i navodi analitičara da su Lukašenko i Nazarbajev odmah nakon pripajanja Krima Rusiji počeli da strahuju za nezavisnost svojih zemalja.
Inače, juče je privrženost Rusiji iskazala još samo Kina kada je šef diplomatije te zemlje Vang Ji izjavio da je Peking spreman da u svakom trenutku pruži ekonomsku pomoć Moskvi ukoliko je to potrebno.
Direktor „Reno Nisana“ upozorava

ZBOG RUBLJE OČEKUJEMO MASAKR AUTO-INDUSTRIJE
Direktor „Reno Nisana“ Karlos Gosn upozorio je da drastičan pad ruske rublje vodi ka poslovnom masakru cele auto-industrije.

- Kad rublja potone, to je masakr za sve. To je crvena linija na računima, ljudi gube novac, svi proizvođači automobila gube novac. „Reno Nisan“ nije suspendovao sve porudžbine, ali one se više ne primaju za neke modele - naglasio je on.

Predviđanja

PAD UTICAJA AZIJE
- Ekonomisti Sakso banke tvrde da će navodno Japan pogoditi inflacija, a da će istovremeno oslabiti kineski juan
- Mario Dragi, lider Centralne banke EU, navodno će napustiti tu poziciju, nakon čega će zavladati haos u evropskoj ekonomiji
- Posebno velike probleme navodno će stvoriti islandski vulkan Bardarbunga, koji je već aktivan. On će osloboditi ogroman oblak dima i pepela i zamračiti nebo iznad Starog kontinenta
- Svetom će zavladati još veća glad

 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP