Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

HLADNORATOVSKI

Moskva: SAD se mešaju
u unutrašnje stvari Rusije!

Autor: Tanjug | 30.03.2013 - 12:58:00h | Komentara: 1

Moskva je danas optužila Vašington da se meša u njene unutrašnje stvari, nakon što je Stejt department uporedio inspekcije ruskih nevladinih organizacija sa "lovom na veštice" i saopštio da će nastaviti da finansira neke ruske grupe za ljudska prava.

Stejt Department

Stejt Department | Foto: AP

Portparolka Stejt departmenta Viktorija Nuland je ranije ove nedelje izjavila da su ruske vlasti izgleda krenule u "lov na veštice" protiv nevladinih organizacija što narušava kretanje Rusije ka demokratiji, kao i da Vašington nastavlja da finansira neke ruske grupe za ljudska prava, preneo je AFP.


"Primedbe Viktorije Nuland koja je uporedila rutinske provere nevladinih organizacija sa 'lovom na veštice' ne mogu se nazvati nikako drugačije sem ciničnim i provokativnim", rekao je portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova Aleksander Lukaševič.

Prema njegovim rečima, Moskva izjavu Nulandove da Vašington nastavlja da finansira neke ruske grupe za ljudska prava preko posrednika smatra "direktnim uplitanjem u ruske domaće stvari".

Ruski tužioci su proteklih nedelja organizovali talas inspekcija u desetinama grupa za ljudska prava, uključujući "Hjuman rajts voč" (Human Rights Watć) i "Amnesti internešenel" (Amnesty International).

Borci za ljudska prava povezuju te inspekcije sa kontroverznim zakonom prema kojem NVO koje dobijaju novac iz inostranstva, a obavljaju političke aktivnosti, moraju da istaknu oznaku "strani agent".

Moskva

Moskva | Foto: foter.com

Nuland je ranije ove nedelje istakla da je Vašington zabrinut zbog talasa inspekcija više od 100 ruskih nevladinih i medjunarodnih organizacija "bez presedana", koje, kako je rekla, "imaju za cilj da podriju veoma važne aktivnosti civilnog društva širom zemlje".

"Razmere tih inspekcija... nas brinu i navode da je reč o svojevrsnom lovu na veštice", istakla je portparolka Stejt departmenta napomenuvši da su pretresane i verske i obrazovne organizacije koje su izuzete iz novog strogog zakona o finansiraju NVO.

Sporni ruski zakon je glatko usvojen u parlamentu, a organizacije za ljudska prava su najavile njegov bojkot, dok je predsednik Rusije Vladimir Putin nedavno rekao da je potrebno da zakon bude sproveden.

Evropska unija i SAD nazvale su ove akcije "zabrinjavajućim" dok je Nemačka upozorila da bi one mogle da doprinesu pogoršanju odnosa izmedju Berlina i Moskve.
Poslednji komentari
  • panic Vreme: 01.04.2013 12:12h

    Ameri se baš tako i ponašaju.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP