Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

DIPLOMATSKI PREDSTAVNIK SAD U RUSIJI NA RIBANJU

Moskva: Uručen demarš
američkom ambasadoru!

Autor: Agencije | 15.05.2013 - 16:28:00h | Komentara: 0

Američki ambasador u Rusiji Majkl Mekfol pozvan je danas u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, gde mu je uručen demarš povodom hapšenja jednog službenika američke ambasade, koji je, kako je saopšteno, radio za Centralnu informativnu agenciju (CIA).

Majkl Mekfol

Ambasador SAD u Moskvi: Majkl Mekfol

Mekfol je jutros ušao u zgradu Ministarstva spoljnih poslova, gde se zadržao pola sata, a po izlasku nije želeo da daje izjave okupljenim novinarima.

U Moskvi je juče saopšteno da je uhapšen treći sekretar američke ambasade Rajan Fogl, koji je, prerušen sa plavom perikom, pokušao da vrbuje jednog agenta ruske obaveštajne službe.

Hapšenje CIA agenta u Moskvi

Hapšenje CIA agenta u Moskvi

Kod Fogla je pronađena specijalna oprema, uputstvo kako prići ruskim građanima i velika količina gotovog novca.

Pošto ima diplomatski imunitet, Fogl je izručen američkoj ambasadi, a prethodno mu je naloženo da odmah napusti Rusiju.

Hapšenje CIA agenta u Moskvi

Rajan Fogl sa lisicama na rukama

Stejt dipartment je potvrdio da je Fogl radio u ambasadi u Moskvi, ali nije navedeno za šta je bio zadužen, dok je CIA odbila da komentariše tvrdnje Moskve da je on bio njihov špijun, prenosi AP.

Šta je agent CIA tražio u Rusiji?

Agent CIA Rajan Fogl, koji je uhvaćen je na delu u Moskvi dok je pokušavao da regrutuje jednog predstavnika ruske specijalne službe, tražio je informacije o osumnjičenim za napad u Bostonu, Tamerlanu i Džoharu Carnajevu, koji potiču sa ruskog Kavkaza, piše danas ruski list Komersant.

Fogl je pokušao da uspostavi lične kontakte s jednim ruskim agentom na Kavkazu gde živi porodica braće Carnajev osumnjičenih za bombaški napad tokom Bostonskog maratona 15. aprila, navodi Komersant.

Rajan Fogl

Posle tog napada predsednici SAD i Rusije dogovorili su se da njihove dve bezbednosne službe sarađuju u istrazi i američka delegacija došla je u aprilu u Mahačkalu, glavni grad Dagestana, gde žive roditelji braće Carnajev. Jedan od njih je ubijen, a drugi je uhapšen u SAD.


Prema listu, Amerikanci su bili posebno zainteresovani za boravak starijeg brata Tamerlana Carnajeva prošle godine u Dagestanu, gde se navodno sastao s pobunjenicima i izabrao put džihada. Pretpostavljamo da su Amerikanci sačuvali telefone predstavnika FSB-a koji su išli s njim i da su želeli da ih iskoriste da uspostave lične kontakte, piše Komersant i dodaje da zvanična razmena informacije između specijalnih službi nije uvek brza i efikasna.

Braća Carnajev

Braća Carnajev | Foto: AP

List navodi da cena koju je navodno Fogl u ime CIA predložio za saradnju, milion dolara godišnje, jako visoka.


"Amerikancima je bio potreban jedan ruski agent za borbu protiv terorizma. Posle posete Mahačkali, shvatili su da su braća možda imali sledbenike", dodaje moskovski dnevnik.

Ruski FSB: Još jedan američki špijun proteran u januaru!

FSB

Ruska državna televizija emitovala je danas snimak koji je dobila od Federalne službe bezbednosti (FSB), na kojem operativac te službe tvrdi da je "još jedan američki špijun" proteran iz Rusije u januaru ove godine.


Ruske vlasti su juče naložile američkom diplomati Kristoferu Foglu da napusti Rusiju na osnovu optužbi da je pokušavao da vrbuje ruske gradjane da špijuniraju za SAD, a FSB tvrdi da Fogl, treći sekretar američke ambasade u Moskvi, radi za CIA.


Na snimku koji je danas prikazan na ruskoj televiziji, muškarac koji je identifikovan samo kao operativac FSB-a rekao je, sedeći u polutami, da je "još jedan operativac CIA-a" proteran iz Rusije u januaru, prenosi AP.
Ambasada SAD u Moskvi nije komentarisala ovaj snimak.


Vrbovanje građana za špijunažu, rusko ministarstvo inostranih poslova nazvalo je provokacijom u duhu hladnog rata koja "ne doprinosi jačanju medjusobnog poverenja".


"Klasični špijunski arsenal sa kojim je uhvaćen" i velika suma novca koju je nosio, "ne samo da razobličavaju stranog agenta, već i postavljaju ozbiljna pitanja" za SAD, stoji u zvaničnom komentaru.


Pripadnici FSB-a zadržali su Fogla pod optužbom za špijunažu, a kod njega su pronadjena specijalna tehnička sredstva, pisane instrukcije za vrbovanog ruskog gradjanina, velika količina novca, perike, tamne naočari, mapa Moskve i kompas.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP