Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

POLICIJSKE METODE

Mučenjem do priznanja!

Autor: Tanjug | 13.05.2015 - 09:48:00h | Komentara: 0

Zloupotrebe policije kako bi izvukla priznaja od osumnjičenih, koje uključuju i mučenja, predstavljaju ozbiljan problem u Kini, uprkos reformama pravnog sistema, navodi se u izveštaju Organizacije za zaštitu ljudskih prava, koji je danas objavljen.

Kineska policija

Kineska policija | Foto: Profimedia

 
Navodi se da je policija pronašla način da zaobiđe pravila, u pravnom sistemu koji se i dalje u velikoj meri oslanja na priznananje za donošenje presude, gotovo u svakom lsučaju, delom zbog neadekvatnih napora da se zločini pravilno istraže.
Predsednik Ksi Jinping kao prioritet postavio smanjenje broja pogrešnih presuda i reformu pravnog sistema, što treba da vrati poverenje javnosti u vladajuću Komunističku partiju, ali je odbio da razmotri popuštanje partijske kontrole nad pravosuem.

Kineski predsednik, Ksi Jinping

Kineski predsednik, Ksi Jinping | Foto: Profimedia

 


Jedan o rezultata pravosudne reforme do sada je bilo i posthumno oslobađanje u decembru, tinejdžera iz unutrašnje Mongolije, koji je pogubljen pre 18 godina za silovanje i ubistvo. Policajac koji je nadgledao originalni predmet, optužen je da je koristio mučenje da bi dobio priznanje.

Kineska policija

Kineska policija | Foto: Profimedia

 


Merama koje su donete od 2009. do 2012. godine, pre nego što je Ksi posato predsednik, predviđeno je da se ispitivanja snimaju i zabranjeno korišćenje dokaza, koji su iznuđeni mučenjem, ali to nije dovoljno, konstatuje se u izveštaju.
Neki policajci zaobilaze pravila, tako što zatvorenike muče van službenih prostorija, koristeći metode koje ne ostavljaju vidljive povrede, a priznaje se snima kasnije, navodi se u izveštaju.

Kineska policija

Kineska policija | Foto: Profimedia

 


Istovremeno zatvorenici nemaju pravo na advokata tokom ispitivanja, a sudije često ignorišu jasne dokaze o zlostavljanju, navodi se u izveštaju.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP