Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

NAPUNIO 91. GODINU

Mugabe za svoj rođendan sat vremena pretio! (VIDEO)

Autor: Beta | 28.02.2015 - 18:47:00h | Komentara: 1

Predsednik Zimbabvea Robert Mugabe obeležio je svoj 91. rođendan danas na bogatoj svečanosti govorom od preko sata u kome je zapretio da će preuzeti preostalu zemlju i rezervate koji su još u rukama belaca.

Mugabe slavio rođendan

Mugabe sa ćerkom i suprugom na slavlju | Foto: Tanjug/AP

U gradu-letovalštu Viktorijini vodopadi organizovana je raskošna proslava njegovog rođendana koja je, kako navodi AP, namenjena da razveje  spekulacije o tome da on popušta u starosti posle nedavnog pada na aerodromu u Harareu.
Hiljade pripadnika vladajuće partije Zanu-PF pevalo je i igralo u dvorištu luksuznog hotela gde je organizovana proslava u znak pozdrava ocu nezavisnosti, na vlasti u u Zimbabveu od od 1980. godine.
Mugabeov rođendan bio je 21. februara. Omladinski zvaničnici koji su organizovali svečanost na kojoj je jedna od sedam ogromnih torti bila teška 91 kilogram, hrabrili su Mugabea da vlada do smrti.
U svom govoru Mugabe je rekao da je nedavno održana revizija pokazala da belci i dalje drže velike delove zemlje u Zimbabveu uprkos programu zemljišne reforme u kome je hiljade belih farmera proterano da ustupi mestu crncima.

Na proslavi Mugabeovog rođendana

Gošća na proslavi Mugabeovog rođendana | Foto: Tanjug/AP

"Zimbabve ima mnogo safarija ali vrlo malo afričkih. Većina su u vlasništvu belaca. U našem regionu imamo najviše safarija i životinja. Ali sada ćemo zauzeti te šume. Naš narod ne može da nastavi da pati", rekao je Mugabe u govoru koji je prenosila televizija.
On je rekao da će dozvoliti belcima da budu vlasnici rezervata životinja samo ako SAD ukinu sankcije prema njemu, njegovoj supruzi i nekim članovima njegovog užeg kruga.
Zapadne zemlje dugo su u sporu s Mugabeom oko njegovog učinka u poštovanju ljudskih prava.
"Možemo sami da radimo stvari, nisu nam potrebni beli ljudi da nas vode", rekao je Mugabe.

Torta Mugabe

Torta Mugabe | Foto: Tanjug/AP

Komercijanla unija farmera, koja predstavlja bele farmere, navodi da je ostalo manje od 300 od 4.500 belaca na farmama posle proterivanja započetog 2000.
Ekstravagantne proslave Mugabeovog rodjendana svake godine su predmet kritika u Zimbaveu koji prolazi kroz ozbiljne ekonomske teškoće, navodi agencija Frans pres.


Pokret za demokratske promene (MDC), glavna opoziciona partija, unapred je okarakterisao proslavu kao "obscenu" i poručio da novac potrošen za proslavu treba da se upotrebi za obnovu oronulih bolnica i školskih klinika u ruralnim delovima zemlje.
Poslednji komentari
  • Miso Vreme: 01.03.2015 18:09h

    Ovi ameri su ludi,sta ima da traze u tudjoj zemlji. Cuj traze trazi od svoje mame

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP